Pentru prima dată, România a devenit liderul producției de gaze naturale în Uniunea Europeană, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene. În al doilea trimestru al anului 2024, România a produs 2,3 miliarde de metri cubi de gaze, devansând Olanda, cu 2,2 miliarde, și Germania, cu 0,9 miliarde metri cubi.

 Consumul și producția de gaze la nivelul UE

La nivelul întregii Uniuni Europene, consumul de gaze naturale a ajuns la 61 de miliarde de metri cubi, în scădere cu 6% față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce producția totală a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, cu o reducere de 18% față de anul precedent.

 

Raportul Comisiei arată o stabilizare a pieței europene a gazelor, după impactul major al crizei energetice provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Energia regenerabilă a continuat să câștige teren, acoperind acum 52% din producția de energie electrică în UE.

Evoluția importurilor și prețurilor la gaze

Importurile de gaze în UE au scăzut cu 9% față de anul precedent, ajungând la 70 de miliarde de metri cubi. Norvegia rămâne principalul furnizor de gaze naturale pentru Uniune, acoperind 34% din importuri, urmată de Rusia cu 18%, Statele Unite cu 16% și Africa de Nord cu 15%.

De asemenea, raportul indică o scădere a prețului cu amănuntul la gaze, cu 4% față de trimestrul anterior și cu 10% față de 2023, prețul mediu fiind de 101 EUR/MWh în UE, cel mai mic fiind înregistrat în luna mai 2024 (100 EUR/MWh), nivelul cel mai redus de la începutul crizei energetice din 2022.

Sursa: Observator News

Lasă un răspuns

Recomandările redacției