În acest weekend, România va trece la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Astfel, la ora 4:00 dimineața, ceasurile se vor ajusta la 3:00, ceea ce ne oferă o oră suplimentară de somn. Ziua de duminică, 27 octombrie, va fi astfel cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

 De ce schimbăm ora?
Trecerea la ora de iarnă ne readuce la ora standard a României, adică UTC+2, după ce pe durata verii am fost la UTC+3. Acest sistem de ajustare a orei în martie și octombrie permite o folosire mai eficientă a luminii naturale, fiind adoptat pentru prima dată în Europa în timpul Primului Război Mondial.

 Schimbarea orei în alte țări
Nu toate țările adoptă acest sistem. De exemplu, Turcia, Belarus, Rusia și Islanda rămân pe aceeași oră tot timpul anului. În Statele Unite, statul Arizona și Hawaii nu schimbă ora, iar în Asia, majoritatea țărilor, inclusiv Japonia, India și China, nu aplică această ajustare sezonieră.

 Cum ne afectează această schimbare?
Adaptarea la ora de iarnă poate influența organismul, afectând în special persoanele sensibile la schimbarea ritmului circadian, cum ar fi copiii și vârstnicii. Specialiștii recomandă ajustarea treptată a orei de culcare și expunerea la lumina naturală pentru a reduce efectele negative.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției