În cadrul lucrărilor de modernizare a magistralei CFR Timișoara-Arad, desfășurate pe tronsonul 4 între Ronaț Triaj și Arad, arheologii au făcut descoperiri spectaculoase. 21 de situri arheologice au fost scoase la iveală, dintre care Situl 10 este cel mai mare din România, având o întindere de aproximativ 3 kilometri. Printre relicvele descoperite se numără structuri de locuințe din lut din epoca bronzului, un cimitir sarmatic vechi de aproximativ 1.900 de ani și chiar schelete de animale, care datează din urmă cu aproximativ 100 de ani.
Situl 10, cercetat de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie, oferă o privire fascinantă asupra vieții din diferite perioade istorice. Pe lângă locuințele din lut, care datează de peste 3.500 de ani, arheologii au descoperit și un cimitir sarmatic, ce aparține unui popor nomad ce a trăit în această regiune în urmă cu aproape două milenii. Descoperirile continuă, incluzând și artefacte din perioada medievală, mai exact din secolul al XV-lea.
De asemenea, în Situl 11 au fost găsite schelete de animale, în special de cai și bovine, iar cercetările preliminare sugerează că ar putea fi vorba despre un mormânt comun destinat îngropării animalelor.
Lucrarea de modernizare a magistralei CFR, care include crearea unei linii duble ce va permite trenurilor să atingă viteze de până la 160 km/h, continuă pe fondul acestor descoperiri valoroase. În total, proiectul care reabilitează întreaga magistrală Timișoara-Arad beneficiază de fonduri europene din PNRR, având ca termen de finalizare anul 2026.
sursa CFR infrastructura Timișoara