Primul gong al celei de a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic va suna în mai puțin de o zi. 22 noiembrie, prima zi a FITCA 2024, aduce în fața publicului trei spectacole. Primul dintre acestea începe la ora 17.00 și este găzduit de Sala Studio. Este vorba despre producția Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca: Cântece șamanice/The Quest, inspirat de poemul persan „Conferința păsărilor” de Farid ud-Din Attar, un spectacol în regia lui Çağlar Yiğitoğulları.
„În societatea de astăzi, artiștii sunt cei au preluat rolul de șaman. Poate pentru că atât arta, cât și șamanismul fac recurs la ritual, unde sentimentele capătă glas și se înfăptuiesc transformări. Atât artistul, cât și șamanul creează armonie mai întâi în individ, apoi între individ și mediul său înconjurător, până când aceasta ajunge să opereze la nivelul întregii societăți. În acest spectacol, prin vocea Șamanului, dorim să evocăm aspectele esențiale ale vieții, uitate în goana noastră după bani și putere. Sunteți invitați într-o călătorie. Călătoria noastră este aceea care de la sfârșit începe. – spune regizorul Çağlar Yiğitoğulları.
Producția clujeană îi aduce în fața publicului pe actorii: Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Romina Merei, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța. Scenografia îi aparține lui Tudor Lucanu, în vreme ce muzica este realizată de Çağlar Yiğitoğulları, cu participarea întregii echipe. Spectacolul este recomandat spectatorilor care au împlinit 18 ani.
O oră și jumătate mai târziu, de la ora 18.30, pe scena mare se joacă producția arădeană „Visul unei nopți de vară”, după textul lui William Shakespeare, cu inserții contemporane ale trupei de actori (12+), un spectacol în regia lui Cristian Ban.
Dacă cineva ar construi un indice al ludicului și l-ar aplica regizorilor de teatru români, Cristian Ban ar prinde, fără emoții, top 3. (…) Dacă cineva ar construi un indice al ludicului și l-ar aplica pieselor de teatru clasice, pesemne că Visul unei nopți de vară ar prinde top 3. Având în vedere cele de mai sus, un Visul montat de Ban la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad are toate datele să fie un spectacol ca o jucărie așezată de Moș sub brad spre bucuria adulților.” – spunea Mihai Brezeanu, într-un articol publicat pe www.liternet.ro
Distribuția spectacolului este formată din: Ștefan Dogaru, Angela Petrean Varjasi, Ştefan Statnic, Caliţa Nantu, Alex Popa, Iulia Pop Dragoș, Marian Parfeni, Paul Tonca, Florin Covalciuc, Călin Stanciu, Robert Pavicsits și Tudor Jula. Muzica live este semnată de Paul Tonca, în vreme ce scenografia îi aparține Irinei Chirilă.
Ultimul spectacol al zilei vine tot de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca. Este vorba despre Oglinda neagră, după nuvelele „Roaba” și „Suflul” de Luigi Pirandello, un one-man show cu Ionuț Caras, în regia lui Roberto Bacci.
„Luigi Pirandello ne așază în fața unei oglinzi în care e dureros și, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în fața acelei oglinzi? Să fie oare «personalitatea» noastră? Personajul acela care trăiește lângă noi și în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaștem, doar pentru a fi acceptați de ceilalți? Sau este oare «esența» noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toții s-au grăbit, de-a lungul vieții noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.” – spune Roberto Bacci
Programul zilei de 22 noiembrie este completat de o nouă întâlnire cu artiștii invitați în FITCA, în cadrul Studioului ABOUT FITCA 2024. Interviurile realizate cu acest prilej vor fi transmise în direct, începând cu ora 16.30, pe paginile de facebook și youtube ale Teatrului Clasic și pe LaStadaTV.
O paradă a costumelor de epocă are loc începând cu ora 18.00, în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, iar după încheierea ultimului spectacol al serii, până la miezul nopții, vă invităm la Boeme Teatru pentru Retro Classic Nights cu Cătălin Lăpușcă.
Biletele pentru cea de a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic (FITCA 2024) costă: 80 de lei (la parter și etajul I), 60 de lei (etajul II) și 40 de lei (etajul III). Pentru spectacolele găzduite de sala Studio, prețul este de 50 de lei (preț unic). Acestea se găsesc atât la casieria Teatrului Clasic, cât și online, pe www.eventim.ro. *Pentru spectacolul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – Visul unei nopți de vară, în regia lui Cristian Ban, prețul unui bilet este de 30 de lei (preț unic).