Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra diferențelor semnificative între mediul rural și urban în ceea ce privește accesul la servicii medicale, un factor determinant al mortalității infantile ridicate în zonele rurale.

Date alarmante despre sistemul medical din România

  • Mortalitatea infantilă în mediul rural este de 6,9 la mia de copii născuți vii, cu 30% mai mare decât în mediul urban (4,8‰).
  • Doar 47% din localitățile din România beneficiază de suficienți medici de familie, iar 328 de comune nu au niciun medic.
  • În 2023, numărul locuitorilor alocați unui medic de familie în mediul rural a fost de 2.312, dublu față de urban (1.157/medic).
  • Cheltuielile pe cap de locuitor pentru sănătate în România sunt printre cele mai mici din UE: 1.626,57 euro, față de media europeană de 3.684,55 euro.

Servicii insuficiente și impactul asupra sănătății

Sistemul de sănătate românesc este dezechilibrat, cu o infrastructură medicală insuficientă în zonele rurale. În timp ce în mediul urban funcționează peste 13.700 de cabinete medicale, în rural numărul acestora este de doar 793 – de 17,3 ori mai puțin. Această lipsă de acces la îngrijiri primare determină multe persoane din zonele rurale să apeleze direct la spitale, suprasolicitându-le.

Președintele Executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a subliniat:

„România rămâne o țară a inegalităților sociale, cu acces discriminatoriu la servicii esențiale precum sănătatea și educația. Prioritatea noastră este să răspundem direct nevoilor reale ale comunităților vulnerabile, inclusiv prin asigurarea accesului rapid la servicii medicale.”

Soluții propuse

Organizația Salvați Copiii a implementat, începând cu 2010, programe integrate de incluziune socială și acces la servicii medicale pentru comunitățile defavorizate:

  • Crearea unei rețele de incluziune socială în 70 de comunități rurale din 20 de județe.
  • Furnizarea de servicii integrate (medicale, sociale și educaționale) pentru peste 449.500 de beneficiari.
  • Dotarea maternităților și sprijinirea mamelor, gravidelor și copiilor sub 5 ani.

Disparitățile dintre rural și urban subminează sănătatea publică din România, în special pentru comunitățile vulnerabile. Salvați Copiii România face un apel către autorități pentru investiții sustenabile în îngrijirea primară și extinderea rețelei de medici de familie, ca parte a unei strategii naționale de reducere a mortalității infantile.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției