Andrei Vochin, cunoscutul analist sportiv, realizează un bilanț amar după UTA – Unirea Slobozia 3-4: „Nu mai este demult echipa arădenilor. Mircea Rednic, falimentul unei idei”
Nigeria, Kenya, Congo, Martinica, Algeria, Guineea. Nu e o grupă din Cupa Africii pe Națiuni și asta nu pentru că apare acolo și zona Caraibelor. E doar colecția pașapoartelor cu care s-a ”procopsit” una dintre echipele noastre de tradiție, UTA, în ultimii doi ani. O multinațională de valoare îndoielnică pripășită pe meleagurile legendare ale Aradului la inițiativa și sub atenta monitorizare a unui adevărat selecționer de balasturi fotbalistice.
Mircea Rednic este un fanatic al ideii de a prezenta fotbalului românesc elemente exotice colecționate de peste tot prin lume. Nu e la primul experiment de acest fel, ci continuă să exploreze tipul ăsta de strategie de pe urma căreia clubul să obțină atât rezultate fotbalistice, cât și financiare. Deocamdată, nu a produs nici una, nici alta.
Peste 150 de operațiuni de transfer în nici 2 ani!
Mircea Rednic a ajuns la Arad în luna aprilie a anului trecut. Carevasăzică, a strâns în cartea de muncă circa 20 de luni, timp în care cel mai ocupat om din club pare să fi fost delegatul echipei, tipul care a fost nevoit, în cele 3 ferestre de transferuri oficiale din acest răstimp, să parafeze la forurile centrale nu mai puțin de 152 de operațiuni de transfer!!! Dacă nu credeți, consultați transfermarkt.com, locul unde sunt contabilizate toate mișcările de trupe din SuperLiga.
3 români și 8 străini în primul ”11”
Din cei 31 de jucători utilizați în acest sezon, 15 au fost străini. O proporție a lotului de jumate-jumate ”alterată” de nevoia de a avea câțiva jucători tineri pentru a bifa Regula 21 și a se menține în cerințele home-grown, legea aceea care impune un număr minim de sportivi creați la nivel national și la nivel de club în lotul de bază înscris la LPF.
Pentru că realitatea la UTA e cea relevată de proporția români străini din primul ”11” folosit de Rednic. Spre exemplu, în meciul de duminică la prânz, contra Unirii Slobozia (3-4), între titulari s-au găsit doar 3 români, pierduți printre 8 străini. Ca fapt divers, unul dintre ai noștri, Costache, a reușit să și marcheze.
Pierdere de sute de mii de euro. Așa, și?
Grație acestei politici de recrutare majoritar din afara granițelor, UTA a fost una dintre primele echipe care a renunțat la beneficiile Regulii ”5+6”. Pe Mircea Rednic nu pare să-l fi sensibilizat nici măcar bonusul de plecare acordat celor care ar respecta această cerință: circa 200.000 de euro de club.
Azi, suma poate să ajungă la 800.000 de euro pentru cei care au respectat-o! Probabil că, în interiorul planului său strategic, minimul ăsta de plecare reprezintă bani se semințe. Asta rămâne de văzut la monitorizarea FRF din primăvară, în momentul în care situația financiară a tuturor grupărilor din SuperLiga va fi dată publicității.
Și străini, și bătrâni
Politica de recrutare coordonată de Mircea Rednic nu are nici măcar o profundă caracteristică a potențialului economic. Oamenii aduși de peste mări și țări nu sunt jucători cu valoare de vânzare din persepctiva vârstei, ci, mai degrabă, jucători maturi, neatractivi pentru fotbalul mare, acela care are și capacitatea să plătească sume de transfer care să merite promovarea acestor sportivi pe prima scenă din România.
Vedeta Omondi, autorul unei duble cu Slobozia, are 30 de ani. Ceilalți, Conte (28), Poulolo (27), Tsouka (30), Mabea (26), Fabry (27), Ghezali (25), Kadiri (24), Vuletich (33), Joao Pedro (31), etc, nu pot fi oameni interesanți pentru cei care vor să investească.
UTA a făcut bani din români foarte tineri
În istoria sa recentă, UTA a vândut doar 5 jucători peste 500.000 de euro. Asta ca sumă de bază, la ea adăugându-se ulterior, în unele cazuri, alte bonusuri importante de solidaritate. Niciunul dintre aceștia nu a fost străin, iar la momentul în care au făcut pasul către o echipă cu posibilități financiare superioare niciunul nu avea mai mult de 21 de ani.
Rezultatul sportiv e la 3 puncte de retrogradare directă
Probabil că pentru Mircea Rednic aceste date contează mai puțin. El nu este proprietarul clubului. De facto însă, având mână liberă la transferuri, el manevrează bugetul clubului.
Cu o astfel de politică de recrutare, șansele de a obține venituri din vânzări de jucători scad dramatic. Continuând acest drum, UTA va trebui să se rezume la capitolul ”income” doar la sumele provenite din drepturile tv, din sponsorizări și ticketing sau cele oferite de autoritățile locale.
Aproape toate sunt condiționate însă de performanța sportivă. După înfrângerea în fața Unirii Slobozia, UTA ocupă poziția 12, la egalitate cu învingătoarea ei de azi. Adică e pe loc de baraj și la numai 3 puncte de retrogradarea directă.
UTA echipa arădenilor Duckadam, Domide, Coraș, Țucudean…
Până de curând, UTA era supranumită, cu cele 6 titluri caștigate, campioana Provinciei. Chiar dacă, de 3 ani, recordul i-a fost bătut de CFR Cluj, ”Bătrâna Domană” rămâne una dintre echipele de mare tradiție ale fotbalului românesc.
Sub tricoul roș-alb au evoluat peste 40 de foști internaționali români, majoritatea dintre ei fiind născuți și crescuți acolo, printre suporterii care au răgușit susținându-i din tribune.
De la golgeterul all-time Bonyhadi la legendarul Duckadam, de la omul nostru de gol la Euro 84, Marcel Coraș, la familia Țucudean (tata și fiu), de la Iosif Petchovski și Flavius Domide la Gornea, Panin sau Denis Man, UTA a făcut istorie și, în ultima vreme, bani, cu oamenii ei. Cu copii crescuți într-o academie prolifică peste timp.
Culmea e că și azi, la nivel de copii și juniori, zona continuă să producă. Problema e că, având un asemenea proiect la echipa mare, șansele ca noile vedete să scoată capul vor întârzia să apară cât timp vor avea doar pașaport românesc.
Pentru o mai bună reprezentare în primul ”11” al echipei fanion a Aradului se pare că e nevoie de o genă din Nigeria, Kenya, Congo, Martinica, Algeria sau Guineea. Altfel, nu te integrezi în mega proiectul Mircea Rednic!“.
sursa: fanatik.ro