Nu mai sunt bani, iar o reformă administrativă, cu diminuarea numărului de comune, nu mai pare să reprezinte o alternativă, ci o necesitate. Se pregătește o reorganizare administrativ-teritorială a României în 2025, în urma căreia mai multe județe și comune ar putea să dispară. În primă fază, se vorbește despre desființarea comunelor cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

În acest caz, în județul Arad ar mai rămâne doar comunele: Apateu, Bocsig, Buteni, Fântânele, Ghioroc, Gurahonț, Livada, Macea, Mișca, Păuliș, Șagu, Secusigiu, Semlac, Șicula, Șimand, Sintea Mare, Șiria, Târnova, Vinga, Vladimirescu, Zăbrani și Zimandu Nou.

Cele mai mari comune din județul Arad, dacă ne luăm după numărul de locuitori, sunt Vladimirescu (12.772 locuitori) și Șiria (8.451 locuitori).

Adăugăm aici și toate orașele din județ, care deși cele sub 10.000 de locuitori sunt vizate și ele de desființare, este posibil să rămână toate în cazul în care le sunt arondate din comunele desființate. Orașele din județ: Arad – singurul municipiu (145.000 locuitori), Sântana (12.460 locuitori), Pecica (11.950 locuitori), Lipova (10.040 locuitori). Restul sunt toate sub 10.000 de locuitori: Ineu, Curtici, Chișineu-Criș, Pâncota, Nădlac, Sebiș.

46 de comune desființate

Așadar, dacă mâine ar avea loc o reformă administrativă de reducere a comunelor, în județul Arad s-ar desființa 46 de comune.

1.656.000 de euro pe an, economie doar din salariile primarilor

Dacă luăm la întâmplare o primărie din județul Arad cu aproximativ 2.000 de locuitori, deci care teoretic va fi desființată, aflăm că salariul primarului este de minim 14.500 de lei brut pe lună. Deci 3.000 de euro pe lună.

În județul nostru sunt însă 46 de primării care se încadrează la a fi desființate. Deci 138.000 de euro pe lună ar fi economisiți, doar dacă luăm în considerare salariile primarilor. Într-un an de zile s-ar face o economie de 1.656.000 de euro.

Aproape 13 milioane de euro, economie din salarii pe un an

Aparatul administrativ al unei primării nu este compus însă doar din primar. Mai există viceprimar (11.000 de lei pe lună, brut), secretar (10.109 lei pe lună, brut), referent, inspectori (salarii de aproape 9.000 de lei pe lună), personal necalificat și așa mai departe.

La un simplu calcul, luând în considerare un număr minim de 15 angajați, fără a pune cheltuielile legate de asistență personală, o primărie cheltuie 116.165 de lei pe lună, deci undeva la 23.233 de euro.

Pe an, minim 278.796 de euro.

Dacă s-ar desființa toate cele 46 de primării, la nivelul județului Arad s-ar produce o economie de cel puțin 12.824.616 euro în fiecare an.

Desigur, lucrurile sunt mai nuanțate decât arată cifrele reci ale statisticii. În primul rând, nu vor fi desființate toate cele 46 de comune. Chiar dacă ele nu ating pragul celor 3.000 de locuitori, multe dintre acestea vor fi unite între ele. În plus, nu se știe deocamdată ce se va întâmpla cu personalul care rămâne fără… locație de muncă. Locul de muncă ar putea fi salvat prin transferul la o altă unitate administrativ teritorială care nu a fost desființată. În plus, nu se știe când va avea loc această reformă administrativă, despre care se vorbește de câțiva ani.

În ceea ce privește județul nostru, acesta ar urma să fie comasat cu Timiș și Caraș-Severin, având ca principal centru de dezvoltare, evident, Timișoara.

 

Lasă un răspuns

  • Liviu Alexe spune:

    Numărul de locuitori nu cred că este un criteriu obiectiv pentru desființarea comunelor. Mai indicată ar fi locația în teritoriu. Chiar dacă o comună gen Hălmagiu nu are numărul de locuitori necesar, ea ar trebui să rămână UAT pentru că deservește o zonă mare, iar desființarea ei ar pune cetățenii pe drumuri lungi și costisitoare. Pe când la o comună aflată în proximitatea unui oraș (ex: Vladimirescu) nu se justifică o administrație proprie.

  • Petru VARTACI spune:

    Cred ca si Comuna Felnac ar merita sa ramana, asa cum a fost si inainte de ,,inmultirea” comunelor.

  • HHH spune:

    Și crede cineva ca vor reuși!? Nici măcar nu cred ca vor, la fel cu pensiile speciale și cu 300 de parlamentari.
    Praf în ochi.

Recomandările redacției