Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” inspiră arădenii dornici de lectură, de cultivare, de autodepășire pe plan profesional și personal, prin varietatea largă de cărți, menținute într-o stare foarte bună, care sunt mereu la îndemâna comunității, cu menirea de a delecta mintea și sufletul. 

Istoria dezvoltării publice prin bibliotecă  

Prima bibliotecă publică din Arad, s-a deschis în Palatul Cultural, în anul 1913. După 1918, numărul cărților deținute cresc, datorită instituțiilor și oamenilor care au decis să doneze pentru un scop nobil, acela de a îmbogăți posibilitățile arădenilor de a se cultiva.  

Cărțile ce se pot găsi la bibliotecă, se înmulțesc semnificativ atunci când, în anul 1921, după moartea marelui istoric Alexandru Dimitrie Xenopol, prin soția sa, Riria Xenopol, se duce la bun sfârșit donația, așadar dăruiește 2032 de volume în folosul comunității.  

Tot mai multe cărți ajung în bibliotecă, fiind primite cărți de la Vasile Goldiș, Iosif Moldovan, Coriolan Petranu, colecția Orczy-Vásárhely și Biblioteca ,,Minoriților”. 

În 1951, biblioteca adoptă numele de Biblioteca Centrală Regională și este înființată o secție special pentru copii, numită ,,Biblioteca regională pentru copii”.  

Bibliotecii i se schimbă numele în 1956, astfel devine Biblioteca Centrală Raională Arad. Următoarea schimbare de nume are loc în 1968, când primește numele de Biblioteca Municipală Arad. În 1974 i se dă numele de Biblioteca Județeană Arad.  

După două relocări, în 1984, biblioteca ajunge în sediul în care se află și azi reședința centrală, în construcția înălțată în stil eclectic, cu elemente decorative interioare făcute conform stilului Secession. 

În 1995, instituția capătă denumirea pe care o poartă până în ziua de azi, Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol”. În 4 aprilie 1995 a fost sărbătorită prima ediție a Zilelor Bibliotecii ,,A. D. Xenopol”.  

Prezentul 

În prezent, pe lângă sediul central, Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” are patru filiale, acestea sunt în cartierele Aurel Vlaicu, Micălaca, Sânnicolau Mic și Aradul Nou, unde momentan este închisă biblioteca pentru modernizări. 

Patrimoniul bibliotecii numără în jur de 500.000 de volume, ce se pot citi în limba franceză, latină, germană, maghiară, română, greacă, italiană, engleză sau ebraică. 

 

 

Surse: 1. Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” Arad – Istoric

2. Wikipedia – Biblioteca Județeană ,,A. D. Xenopol” din Arad

3. Biblioteca Națională a României – Biblioteca Județeană Arad ,,Alexandru D. Xenopol”

Lasă un răspuns

Recomandările redacției