Bulevardul Revoluției este una dintre cele mai extravagante părți ale orașului, datorită clădirilor istorice, ridicate după o multitudine de stiluri diferite, care au o poveste fascinantă în spate. Aceste aspecte fac strada să fie plină de eleganță, încărcată de valoare și pentru cei de peste hotare, fiind un punct special al orașului.
Clădirile importante de pe bulevard
1. Palatul Neumann
Palatul Neumann a fost ridicat în anii 1891-1892, la comanda familiei de industriași Neumann. Înălțarea clădirii s-a executat conform planurilor arhitectului Milan Tabaković, rămânând în istorie ca ,,o capodoperă a stilului eclectic”.
Construcția bogată în ornamentația din fier forjat, are două etaje, multiple case ale scărilor, cu deschidere spre trei străzi. În aria care se uită la Bulevardul Revoluției, este fosta sală de bal, iar peste fațada palatului este situat blazonul familiei de industriași.
2. Palatul Andrényi
Construirea palatului a început în 1880 și s-a finalizat în 1890, făcându-se la ordinul baronului Andrényi. Fațada a fost realizată în stilul neoroman, iar alte părți în stilul baroc. Palatul este bogat ornamentat, materialele folosite fiind de esență nobilă, foarte multe puncte din clădire păstrându-se intacte.
În trecut, începând de la mijlocul secolului XX, locația era folosită pentru Palatul Pionierilor, până la căderea comunismului. După, i s-a schimbat numele, funcționând drept Palatul Copiilor Arad, ce se află în aceeași clădire și în prezent.
3. Palatul Cenad
Palatul a fost ridicat între anii 1892-1894, după schițele arhitectului Ybl Miklós de la Budapesta, care au fost modificate ulterior de arhitectul arădean Jiraszek Lajos, la comanda Societății Feroviare Arad-Cenad.
Palatul a fost făcut după stilul eclectic, având elemente care țin de stilul neoclasic. Clădirea este una aparte prin faţada bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist italian. În Palatul Cenad se pot observa picturi murale de diferite teme, precum activitatea feroviară și personalități religioase.
4. Palatul Băncii Naționale
Clădirea a fost contruită în 1909-1910, după planurile arhitectului din Budapesta, Hubert József, realizată după stilul eclectic, partea centrală după modelul templelor grecești și părțile laterale aparțin stilului renascentist. Încă de la început, în locația respectivă a funcționat o sucursală a Băncii Naționale a României.
5. Palatul Hermann Gyula
Construcția a fost ridicată de către negustorul Hermann Gyula și soția acestuia, în stil eclectic, cu grădină și curte proiectate amănunțit, la începutul anilor 1880. Inițial, în clădire s-au aflat patru apartamente luxoase, decorate cu elemente stilistice baroce.
Vitrinele de la parter sunt înconjurate de coloane din fier, în stil baroc. La intrare sunt două statui, făcute de sculptorul Tóth András, care îi înfățișează pe Samson și Hercule.
Surse: 1. ARADCityGuide – Palatul Neumann – Palatul Andrényi – Palatul Cenad – Palatul Băncii Naționale – Palatul Hermann Gyula