În anul 2024, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări, au fost depuse 2.467 de cereri de azil. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate la centrele regionale de proceduri și cazare din Timișoara – 1.346, București – 797 și Giurgiu – 108, iar restul au fost depuse în celelalte centre regionale.
Din punct de vedere al naționalității, cei mai mulți solicitanți de azil provin din Siria, Irak și Nepal.
La data de 31 decembrie 2024, în cele șase centre regionale de proceduri și cazare ale solicitanților de azil erau cazate 166 de persoane, gradul de ocupare fiind de 15,1%.
Inspectoratul General pentru Imigrări continuă să gestioneze procesul de azil în conformitate cu normele internaționale și legislația națională.
De asemenea, centrele rămân pregătite să ofere sprijin și asistență celor care solicită protecția statului român.
Informații despre Procedura de azil în România
În România, procedura de azil reprezintă procesul prin care se recunoaște statutul de refugiat sau se oferă protecție subsidiară persoanelor care solicită protecție internațională.
Inspectoratul General pentru Imigrări asigură derularea acestei proceduri, respectând toate standardele legale.
- Ce este procedura de azil?
Procedura de azil include toate activitățile realizate de autoritățile competente pentru analizarea cererilor de protecție internațională.
Solicitantul de azil este orice persoană care își exprimă dorința de a primi protecție în România, până la soluționarea cererii sale.
Cererea de azil poate fi depusă de orice străin sau apatrid aflat pe teritoriul României sau într-un punct de trecere a frontierei.
Aceasta poate fi exprimată în scris sau oral și trebuie să conțină o manifestare clară a voinței de a solicita protecție internațională.
- Autoritățile competente să primească cereri de azil sunt:
•Structurile Inspectoratului General pentru Imigrări;
•Poliția de Frontieră;
•Unitățile de poliție cu centre de reținere preventivă;
•Și unitățile Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Toate informațiile furnizate în cadrul procedurii sunt strict confidențiale.
- Etapele procedurii de azil sunt următoarele:
După depunerea cererii de azil, urmează:
- Interviul preliminar – se realizează atunci când Solicitantul oferă informații despre identitatea sa, ruta de migrație, cereri anterioare de azil și documentele deținute. Interviul este realizat cu ajutorul unui specialist din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări și al unui traducător, într-o limbă cunoscută de solicitant.
- Amprentarea și alte verificări specifice
- Apoi urmează interviul de fond – solicitantul de protecţie internaţională are dreptul la un interviu personal în vederea prezentării tuturor detaliilor privind motivele pentru care a solicitat acordarea protecţiei internaţionale, situație în care are posibilitatea să depună toate documentele pe care le deţine şi care sunt relevante pentru cazul său personal.
- Iar ultima etapă este emiterea documentului temporar de identitate – Acest document atestă dreptul de ședere în România și se reînnoiește pe durata procedurii.
- Procedura de azil include două faze:
•Administrativă: Cererea este analizată de autoritățile IGI, pe baza interviului, documentelor și informațiilor din țara de origine.
•Judecătorească: Dacă cererea este respinsă, solicitantul poate contesta decizia în instanță. Acesta beneficiază de una sau două căi de atac, în funcție de tipul de procedură.
Inspectoratul General pentru Imigrări îi sprijină pe toți cei care au nevoie de protecție internațională, respectând drepturile fundamentale ale omului.