Președintele rus Vladimir Putin a spus cine ar putea să fie viitorul președinte al Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a oferit SUA oportunitatea de explorare în comun a zăcămintelor de metale rare ale țării, precum și furnizarea de aluminiu către Statele Unite, scrie Reuters.

„Noi, apropo, am fi gata să oferim partenerilor noștri americani, iar când spun „parteneri”, mă refer nu numai structurilor administrative și guvernamentale, ci și companiilor, dacă și-ar manifesta interesul pentru munca în comun”, a spus Putin la televiziunea de stat.

„Avem, fără îndoială, vreau să subliniez, mult mai multe resurse de acest fel decât Ucraina”, a adăugat Putin. El a menționat că un potențial acord dintre SUA și Ucraina care implică metale pământuri rare nu este o preocupare pentru Rusia.

El a menționat că companiile rusești ar putea furniza anual până la 2 milioane de tone de aluminiu SUA.

Cine l-ar putea înlocui pe Zelenski

În interviul oferit luni seara, Vladimir Putin a comentat și situația în care se află Volodimir Zelenski, a cărui aprobare din partea cetățenilor a scăzut considerabil. De asemenea, liderul rus a sugerat și numele contracandidatului care l-ar putea bate pe actualul președinte al Ucrainei la viitoarele alegeri prezidențiale.

„În cele din urmă, el a intrat într-o fundătură cu un decret care interzicea negocierile cu Federația Rusă pentru un tratat de pace și a oprit aceste negocieri. Și care e problema? Chestia este că el evită aceste negocieri. De ce? Pentru că dacă aceste negocieri încep, mai devreme sau mai târziu, și cel mai probabil destul de repede, va duce la necesitatea ridicării legii marțiale.

Și de îndată ce se întâmplă acest lucru, trebuie să mergem imediat la alegeri. Atunci nu va exista niciun motiv să nu se organizeze alegeri, pentru că astăzi alegerile în Ucraina nu se țin sub pretextul legii marțiale. Și dacă există negocieri, atunci posibila nevoie rapidă de a ridica legea marțială, atunci trebuie să mergem imediat la alegeri. Și aici are o problemă actualul șef al regimului.

Important este că ratingul lui, conform datelor noastre – date obiective – este exact de două ori mai mic decât cel al posibilului său rival politic. Mă refer la domnul Zalujnîi, fostul comandant al forțelor armate ucrainene, care a fost exilat la Londra – ratingul său este exact de două ori mai mare“, a zis Vladimir Putin.

Cine este Valerii Zalujnîi

Valerii Zalujnîi, fostul comandant șef al armatei Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a declarat, într-un discurs la Chatham House, pe 17 octombrie, că este aproape imposibil să scapi de starea de război „prelungit” cu Rusia, potrivit unui Kyiv Independent.

Zalujnîi a reiterat că, în 2023, Occidentul nu a oferit Kievului un număr suficient de arme, motiv pentru care Ucraina nu a reușit să obțină „succes semnificativ pentru înfrângerea Rusiei” în timpul contraofensivei.

„În consecință, am ajuns într-o stare de război prelungit. În opinia mea, o ieșire din acest război prelungit pare aproape imposibilă”, a spus el.

În noiembrie 2023, revista The Economist a publicat un interviu cu Zalujnîi și un articol de opinie al generalului, în care el a caracterizat starea războiului drept „un impas”.

Comentariul a contrastat cu perspectiva oferită de obicei de președintele Volodimir Zelenski și de administrația sa în comentariile publice și ar fi declanșat o discordie între cei doi.

Zalujnîi a avertizat că războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei se deplasează într-o etapă „pozițională”. Această nouă etapă este caracterizată de „lupte statice și de uzură” care vor permite Rusiei să-și restabilească puterea militară.

Pe tot parcursul anului 2024, Ucraina s-a confruntat cu o situație dificilă în apărarea liniei frontului, în special în regiunea Donețk, unde Rusia și-a concentrat constant potențialul ofensiv.

După retragerea Ucrainei din Vugledar, la începutul lunii octombrie, forțele ruse și-au concentrat eforturile împotriva orașelor din regiunea Donețk Pokrovsk, Torețk și Kurahove, unde soldații ucraineni depășiți numeric și în armament pierd încet teren sub presiunea Rusiei.

 

Sistemul de proiecte al Ucrainei este împovărat de moștenirea sovietică, iar remedierea sa va necesita timp

Ucraina a trebuit să își schimbe abordarea privind mobilizarea pentru a elimina influențele sovietice, dar este nevoie de mai mult timp pentru o reformă adecvată, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Valerii Zalujnîi.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției