unopaUniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită Ministerului Sănătăţii continuarea demersurilor în vederea realizării achiziţiei centralizate a tratamentului pentru pacienţii seropozitivi şi continuarea distribuirii acestora în circuit închis, prin farmaciile spitalelor de boli infecţioase.
Potrivit reprezentanţilor organizaţiei procedura achiziţiei centralizate poate conduce la un mai bun management al achiziţiilor, la reduceri de preţuri şi la o respectare a contractelor de către furnizori. „Distribuirea tratamentului în circuit închis asigură o relaţie continuă între medic şi pacient, asigură o protecţie a confidenţialităţii diagnosticului pentru pacienţi, asigură un control exact asupra consumului de medicamente şi al circuitului acestora. În ultima vreme, o organizaţie care nu are nici o legătură cu pacienţii infectaţi cu HIV au inclus această categorie de pacienţi într-o listă de pacienţi cronici care ar solicita distribuirea tratamentului în circuit deschis. Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să continue acest demers pentru realizarea achiziţiei centralizate în cazul pacienţilor seropozitivi, pentru care s-au făcut paşi importanţi în ultimul timp de către acelaşi minister. S-ar reuşi astfel ca accesul la tratamentul necesar pacienţilor noştri să nu mai sufere discontinuităţi, de care ne-am lovit mult în anii anteriori“, ne-a declarat psihologul Alis Chivu, director executiv al filialei UNOPA Arad.
Un număr de 150 de arădeni se află în eviden­ţele Compartimentului HIV-SIDA din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Din cei 150 de pacienţi 138 sunt în tratament. Majoritatea arădenilor diagnosticaţi cu HIV-SIDA au până la 40 de ani, dar există şi bolnavi cu vârste peste 70 de ani.

Recomandările redacției