La sediul primăriei din Gurahonț a avut loc, luni, 19 februarie, semnarea contractului de introducere a rețelei de canalizare în localitățile Honțișor, Pescari și Iosaș. Suma totală alocată este de 10.976.364 lei, aproximativ două milioane de euro.
Este cel de-al doilea proiect pe Anghel Saligny pe care actualul primar Daniel Blaj îl aduce în mandatul său în comuna Gurahonț. Primul proiect este asfaltarea drumurilor DC 38, DC 40 Bonțești – Mustești și Zimbru – Dulcele, ambele drumuri realizate de firma INTECO HOLDING, „iar modul în care decurg lucrările până acum este impecabil. Absolut toată lumea a rămas impresionată de modul de lucru al celor de la INTECO HOLDING. Nimeni nu a putut să spună că e făcut «un lucru de mântuială». Proiectul acesta se află în execuție. Valoarea proiectului este de aproximativ 1.500.000 de euro“, ne-a declarat Daniel Blaj, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Gurahonț.
„Vreau să precizez că Gurahonțul, întreaga comună, este deficitar la capitolul canalizare. Localitatea Bonțești are început un proiect de canalizare din 1998 care și acum este neterminat, nefuncțional. Localitatea Iosășel a început un proiect de canalizare de asemenea nefinalizat, nefuncțional nici în ziua de astăzi. Mai mult de jumătate din localitatea Gurahonț nu are canalizare sau are canalizare care nu este funcțională. Acesta va fi primul proiect de canalizare care va avea un punct final stația de epurare care se construiește acum în comuna noastră. Canalizarea va ajunge în această stație și astfel va fi funcțională“, ne-a asigurat edilul comunei.
Totodată Daniel Blaj a mai depus pe Anghel Saligny al treilea proiect privind asfaltarea în comuna Gurahonț, respectiv în localitățile Pescari, Iosaș și Feniș. Din cauză că aceste localități nu dispun încă de canalizare, proiectul nu a acumulat punctajul necesar pentru a fi declarat eligibil. „Odată ce vom finaliza canalizarea, vom depune din nou proiectul de asfaltare și sunt sigur că având un punctaj mai bun vom avea ocazia să asfaltăm și aceste localități. Acest proiect este important pentru comuna Gurahonț și pentru localitățile amintite deoarece deservește și nevoile cetățenilor de a avea condiții demne de anul 2024. Abia după ce vom asigura infrastructura necesară care cuprinde alimentarea cu apă, canalizare, infrastructură, asfalt, putem vorbi și de atragerea de firme care să investească în comuna noastră. De fiecare dată, primul lucru pe care un investitor ne întreabă este ce utilități avem în comuna noastră. Sper ca firma care a câștigat această lucrare, de introducere a canalizării, să se achite de sarcini după cum au promis reprezentanții săi. Dorința conducerii firmei este ca în cel mai scurt timp, respectiv până în toamnă, canalizarea să fie predată pentru a putea duce la bun sfârșit acest proiect“, a mai spus Daniel Blaj.
De altfel, și reprezentanții firmei care se vor ocupa de canalizare au dat asigurări că în câteva luni lucrarea va fi finalizată. „În principiu, de la data semnării contractului, a preluării amplasamentului, avem nevoie de două săptămâni de răgaz pentru aprovizionare și demararea logisticii, de mutarea în zonă, a organizării de șantier, organizarea echipelor și a muncitorilor. Odată finalizat acest lucru, în patru sau cinci luni, consider că putem să finalizăm întregul obiectiv, cu tot cu stații de pompare, cu dotări, nu doar partea de rețele de canalizare“, ne-a declarat Ioan Florea, directorul de producție al firmei câștigătoare.
Șapte milioane de euro în trei ani de mandat
În mandatul său de trei ani, Daniel Blaj a reușit să aducă în comuna Gurahonț proiecte în valoare de aproape 7 milioane de euro. Proiectele se află în diferite stadii de implementare.
De exemplu, se asfaltează drumul de la Bonțești la Mustești, drumul de la Zimbru la Dulcele, se reabilitează școala cu clasele I – IV. De asemenea, în luna martie se va semna contractul de reabilitare a internatului din Gurahonț, proiect pe PNRR, în valoare de aproape 800.000 de euro, din care 630.000 de euro sunt bani europeni. Tot în luna martie va începe construcția a platformei de gunoi, unde toți cetățenii comunei Gurahonț vor avea posibilitatea de a-și depozita materialele rezultate din demolări și tot felul de deșeuri, fără a plăti nimic. „În acest fel, comuna nu va mai arăta așa cum arată astăzi, plină de gunoaie și de mizerie.
Un alt proiect care se finalizează în acest an este achiziția unui microbuz electric. Deja a fost depusă toată documentația, inclusiv comanda pentru microbuz, care până în toamnă va intra în posesia comunei Gurahonț! Microbuzul care valorează 230.000 de euro va deservi atât locuitorii comunei noastre, cât și elevii Liceului Ioan Buteanu“, a mai declarat primarul Daniel Blaj.
Săptămâna viitoare va începe un alt proiect cu finanțare europeană în care sunt implicate șase localități: Zimbru, Dulcele, Valea Mare, Mustești, Iosaș și Pescari. În aceste localități se vor amplasa corpuri de iluminat pe LED. „Costurile privind iluminatul public sunt destul de ridicate pentru comuna Gurahonț – peste 12.000 de lei plătim în fiecare lună. Însă odată cu implementarea acestui proiect consumul va scădea considerabil. În același timp, însă confortul va crește pentru că fiecare stâlp va fi echipat cu câte o lampă pe LED“, a declarat Daniel Blaj.
Pe lângă aceste proiecte, în cei trei ani de mandat, viceprimarul cu atribuții de primar a realizat și primul loc de joacă în comuna Gurahonț după 30 de ani de democrație. „În vederile mele mai vreau să fac o grădiniță care va fi cu program prelungit. Grădinița va fi amplasată în apropierea locului de joacă. În acest sens, am luat legătura cu un consultant împreună cu care vom realiza proiectul tehnic pentru construirea grădiniței, iar în momentul în care vom găsi o linie de finanțare bineînțeles că va fi una dintre prioritățile mele în calitate de primar. De asemenea, aș mai dori să informez cetățenii comunei Gurahonț că în urma demersurilor efectuate, am reușit să recuperăm fosta clădire în care a activat Policlinica CFR Timișoara, care se află într-un stadiu avansat de degradare. Clădirea va intra în patrimoniul comunei Gurahonț și îi vom găsi o altă destinație, după ce vom accesa un proiect european prin care să reabilităm clădirea și să o dăm în folosul locuitorilor noștri.
De asemenea, îi asigur pe cetățenii din comuna noastră că și anul acesta am luat măsuri ca fiecare cetățean să primească și să aibă asigurate lemnele pentru iarna viitoare. Anul trecut am asigurat aproape 4.000 de metri cubi și fiecare cetățean care a făcut cerere a beneficiat de 6 metri cubi la un preț rezonabil.
Sunt și foarte multe lucruri pe care trebuie să le facem. Unul dintre ele este reabilitarea substației de Salvare.
Am prins suma de 125.000 lei pentru reabilitarea substației.
Ne mai dorim ca fostele clădiri care au adăpostit școlile și brutăria din localitățile Iosaș, Feniș și Iosășel să le transformăm în săli multifuncționale, respectiv capele care să deservească nevoile actuale ale cetățenilor din aceste trei localități“, mai spune primarul Daniel Blaj.
Alte proiecte pe care le mai are în programul său: asfaltarea comunei Gurahonț, precum una dintre țintele principale – redeschiderea Spitalului Gurahonț. „Este o promisiune pe care am făcut-o, dar din păcate nu a putut fi onorată. Cu toate acestea, nu ne dăm bătuți și continuăm demersurile de a redeschide unitatea spitalicească ce ne făcea cinste în trecut. Sunt conștient că nu vom putea readuce spitalul la nivelul la care a funcționat odată, cu secție de chirurgie, de interne, de maternitate, dar încercăm să îi dăm o utilitate care să deservească locuitorii noștri.
Tot ca proiecte de viitor, mai avem realizarea unor investiții pentru a putea crea locuri de muncă și a găsi firme doritoare să angajeze cetățeni din comuna Gurahonț, pentru a nu mai fi puși în situația de a părăsi comuna pentru a-și găsi un loc de muncă în altă zonă sau în alte țări.
Un proiect de suflet pentru mine este găsirea unei soluții pentru ca elevii cu părinți care au venituri foarte mici sau provin din familii monoparentale sau dezbinate să poată beneficia de o masă caldă la Liceul Ioan Buteanu. În acest sens, vrem să începem cu cel puțin 50 de copii, care începând de anul școlar viitor să beneficieze de această masă caldă. Sunt sigur că în acest fel se va micșora abandonul școlar. Vom putea motiva astfel copiii să vină la școală și să nu o abandoneze. Tot în domeniul învățământului, am implementat un sistem de monitorizare video pentru siguranța copiilor care învață în Liceul Ioan Buteanu. Fără acest sistem nu am fi putut obține autorizația de funcționare. De asemenea, la Liceul Ioan Buteanu se mai lucrează la închiderea proiectului pe PNDL, început prin 2016 și care trebuia încheiat prin 2020 dar îmi iau angajamentul că anul acesta îl voi termina și voi obține avizul de funcționare.
Anul acesta vom finaliza și lucrările la Casa de Cultură din comuna Gurahonț. Am alocat în acest sens suma de 714.000 lei și sperăm ca odată cu finalizarea lucrărilor să fie locația și pentru Zilele comunei Gurahonț.
Sunt foarte multe proiecte, majoritatea încheindu-se anul acesta. Începând de anul viitor, în urma alegerilor, vom vedea în ce stadiu ne aflăm și cu celelalte proiecte care urmează să le finalizăm“, a încheiat primarul Daniel Blaj.