La finalul partidei cu FC Botoșani, mai toată lumea s-a declarat încântată că a funcționat VAR-ul și că în sfârșit UTA are parte de avantajul regulamentar pe care-l presupune revizuirea deciziilor arbitrilor cu ajutorul tehnologiei video, în fazele foarte importante. Și într-adevăr, nimic de contestat, fără VAR UTA nu ar fi beneficiat de penalty-ul din minutul 2 și nici de anularea unui gol marcat de oaspeți într-o fază în care un jucător al Botoșaniului, aflat în poziție de ofsaid a influențat decisiv faza. Trebuie spus însă în ambele faze arbitrii din camera VAR n-au făcut altceva decât să aplice regulamentul și să îndrepte niște erori mari făcute de brigada lui Bogdan Dumitrache, care a avut o prestație decentă la nivel de manieră dar foarte slabă în ceea ce privește observarea unor infracțiuni clare.

Din păcate însă a mai existat o fază pe care nu doar oficialii de pe teren au scăpat-o ci și cei din camera VAR. În minutele de prelungire ale primei reprize, Benga urcat surprinzător în careul oaspeților, l-a busculat pe Șeroni iar acesta s-a răzbunat scuipând de la un metru în direcția lui, nefiind clar dacă îl și „nimerește“ pe jucătorul nostru. Momentul a fost greu de surprins live dar s-a văzut ulterior pe reluări și pe stop-cadruri. Arbitrii VAR însă n-au văzut iar Șeroni a scăpat de un cartonaș roșu evident, pentru că gestul golănesc este unul intolerabil. Chiar dacă UTA a câștigat fără probleme meciul, momentul nu poate fi trecut cu vederea din trei motive:

1. UTA a fost privată de un avantaj evident, acela de a juca o repriză întreagă cu un om în plus. Da, scorul era 3-1 dar în condiții de egalitate numerică putea balansa oricând în direcția cealaltă, avem nenumărate exemple în acest sens.

2. Nu mai departe de turul campionatului, jucătorul UTA-ei Aly Abeid a făcut un gest similar în partida cu Sepsi. Și atunci gestul a fost scăpat din vedere de centralul partidei dar a fost observat de cei din camera VAR iar fundașul stânga al UTA-ei a fost eliminat și a primit 6 etape de suspendare. Nu este acceptabil ca în condițiile aceleaiași infracțiuni, alte echipe să fie tratate cu altă unitate de măsură. În plus, astfel de gesturi mizerabile pătează imaginea întregului fotbal românesc, care și așa este văzut de mulți ca un creuzet al golăniei, iar eliminarea acestor gesturi nu se poate face decât prin toleranță 0 față de ele, intransigență pe care noi am susținut-o inclusiv în cazul lui Aly Abeid.

3. Poate cel mai important aspect în toată această poveste, deși ignorat de mai toată lumea, este că gestul făcut de Șeroni l-a avut drept țintă nu doar pe jucătorul Alexandru Benga, ci, mai grav, pe căpitanul echipei. Purtătorul de banderolă nu este un simplu jucător ci el reprezintă întreg clubul: colegii săi, tradiția și identitatea clubului, suporterii din spatele echipei. Scuipând în direcția lui, Șeroni, a scuipat în direcția UTA-ei, club al cărui tricou l-a îmbrăcat până nu de mult.

Ținând cont de toate aceste motive dar în special de cel de-al treilea, UTA prin conducerea sa trebuie să ia atitudine publică: să ceară pedepsirea gestului la comisii și să solicite scuze publice din partea jucătorului sau a clubului său. UTA are o tradiție și un blazon în spate iar cei care o reprezintă astăzi vremelnic, sunt obligați să apere onoarea acestui club. Întoarcerea obrazului poate e un gest creștinesc atunci când tu ca persoană ești ținta atacului, dar n-ai niciun drept moral să faci acest lucru atunci când în joc este o entitate și un grup pe care te-ai angajat să-l protejezi.

Recomandările redacției