Postul Crăciunului, denumit și Postul Nașterii Domnului, începe astăzi, 15 noiembrie, și se va termina pe data de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, zi în care se ține post negru.

De astăzi, meniul zilnic al credincioșilor trebuie să conțină preparate culinare pe bază de legume și, ocazional, preparate din pește.

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și durează 40 de zile și este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil, scrie crestinortodox.ro.

Potrivit tradiției, Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este sărbătorit pe 14 noiembrie, însă dacă această dată pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

În acest timp  credincioșii își amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Astfel, prin post, enoriașii se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Dezlegări în timpul Postului Crăciunului

Potrivit Bisericii, în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, și 20 septembrie, când se face pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, credincioșii au dezlegare la pește.

În rest, vor avea o alimentație bazată pe legume.

Zilele din timpul Postului Crăciunului 2023 în care este dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică; 23 noiembrie – Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii; 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie; 26 noiembrie – duminica; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei; 2 decembrie – Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul; 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, 4 decembrie – Sfânta Varvara; 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit; 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae; 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia; 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria; 10 decembrie – duminica; 12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon; 16 si 17 decembrie – sâmbătă și duminică; 18 decembrie – Sfântul Daniil Sihastrul.

 

Recomandările redacției