*Vinificație. S-a încheiat perioada de depunere a Planurilor individuale privind reconversia la vie. „În județul Arad s-au depus, în cadrul campaniei derulată pe anii 2014-2015, un număr de 32 de planuri (dosare) pentru 261,24 hectare în total, tere­nuri făcând parte din bazinul viticol al Județului Arad, adică în Podgorie“ a precizat Ioan Martin, directorul executiv al Direc­ției pentru Agricultură a Județului Arad.
aratura bocsig*Lucrări ce urmează. În domeniul agricol, în funcție de evoluția meteo, în perioada următoare se vor face, după cum ne-au spus specialiștii câteva lucrări specifice. Vorbim de „fertilizarea culturilor de toamnă, cu îngrășăminte complexe – la cei ce nu au făcut asta în toamnă; fertilizarea fazială (cu azot) specifică perioadei; finalizarea arăturilor adânci, conti­nuare a celor din toamnă“. Ar mai fi de spus că suprafața agricolă a jude­țului Arad este de 350.866 hectare.
*Juninci austriece. După cum am aflat, junincile de reproducție achiziționate de agricultorii arădeni – prin sprijinul acordat conform HG 873/2014 –  au fost aduse din Austria, la prețul de 1650 euro fiecare, Ministerul acordând 5.000 lei ca sus­ținere. Județul Arad fiind în topul cu cele mai multe dosare de solicitare și cele mai multe dosare aprobate.
*Carență legislativă. 31 de dosare înaintate la termen a unor agricultori arădeni n-au putut fi procesate conform HG 873/2014 datorită unor neconcordanțe legis­lative. Este vorba de situația unor certificate de producător „emise în perioada 3-10 noiembrie 2014, puse sub semnul îndoielii din cauza schimbării legislației“. Conform spuselor directorului din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață – citat de publicația „Lumea satului“ (pe decembrie 2014) – „situația va fi corelată și fermierii vor primi ajutorul indiferent dacă certificatul a fost eliberat sau nu în perioda 3-10 noiembrie. (…) Noi i-am înregistrat pe toți cei care au fost în această situația și vom face corecturi“.  (F.B.)

Recomandările redacției