Adi Croitoru, președintele Agenției pentru Arii Naturale Protejate, totodată secretar de stat, a fost prezentă astăzi la Arad pentru a discuta cu presa despre o nouă instituție înființată în orașul nostru, cu atribuții în domeniul mediului. Este vorba despre un serviciu teritorial (ST) al ANANP, primul din România care va funcționa independent de structura centrală, din totalul de 41 de servicii existente. „Aradul va fi primul serviciu teritorial din România care va începe să funcționeze independent de structura centrală a Agenției Naționale de Arii Protejate. După cum știți, Agenția Națională de Arii Protejate are o structură centrală de 90 de oameni și în fiecare județ există un serviciu teritorial. Împreună, în cele 41 de structuri ale noastre, există 400 de oameni care vor funcționa independent de structura centrală, având rolul de a administra ariile protejate. Ariile protejate reprezintă un subiect extrem de frumos și de iubit de noi, dar în același timp reprezintă și un subiect extrem de sensibil, de multe ori controversat, întrucât pentru a face management de arie protejată trebuie să fii puțin implicat emoțional, profesional și să știi să îmbini tot ce înseamnă natură, tot ce înseamnă biodiversitate, cu dezvoltarea urbană, cu dezvoltarea comunităților, astfel încât legislația de mediu comunitară transpusă în legislația națională să fie respectată”, a spus Adi Croitoru.

Odată cu punerea în aplicare a OUG 75/2018, ariile naturale protejate au trecut de la o administrare a custodiilor de către entități non-guvernamentale la administrația directă a statului, permițând astfel alinierea la standardele europene în domeniu și trecerea la o abordare unitară a managementului privind ariile protejate. „Ne aflăm într-un moment 0 al managementului acestor tipuri de arii protejate, un moment 0 în care Guvernul României s-a implicat foarte mult și a hotărât ca, după 11 ani, această administrare să fie făcută de către stat. După cum probabil știți, în Europa și întreaga lume nu există o modalitate de administrare de către entități private, pentru că administrarea nu se face unitar. Oricât de bine și-ar fi dorit aceste administrații non-guvernamentale să facă administrarea, nu reușeau să o facă ca o instituție a statului, care pornește de undeva de sus și merge pe orizontală, cuantifică foarte exact ce înseamnă un aviz de mediu, când trebuie și când nu trebuie dat, reușește să aducă în administrare bani, să aducă și să implementeze proiecte cu finanțare europeană în mod unitar”, a adăugat președintele ANANP.

Acest prim serviciu independent, înființat la Arad, se va ocupa de monitorizare, va da sau va refuza avize și va avea, împreună cu Garda de Mediu, atribuții de control și sancțiune în domeniul ariilor protejate din aria sa de competență.

Adi Croitoru a mai vorbit și despre relația dintre comunitățile locale și conceptul de arie naturală protejată, o relație în care ariile protejate transcend proprietatea și se „împrietenesc” cu comunitățile locale, pentru a scoate pe piața europeană „produse” specifice. „Aș vrea să vă mai spun despre împrietenirea comunităților locale cu aria naturală protejată. Cine este proprietarul terenului unde noi am venit să desemnăm aria naturală protejată nu are importanță. Aria se desemnează indiferent de regimul juridic. Un prim pas este acela de a promova produsele de arii protejate, de a da brandurile ariei protejate și a veni cu produsele acestei comunități pe rafturile magazinelor din țara noastră și evident de a le duce în UE, pentru a avea o justă valoare. De asemenea, lucrăm la niște pachete eco-turistice, pachete în care se face promovarea ariilor naționale protejate și a tot ce înseamnă obiectivele noastre naturale, spirituale, culturale, pe care să le aducem în atenția noastră, a românilor, dar, evident, și în fața cetățenilor europeni pe care îi vom face să vină aici și să le cunoască”, a mai spus Adi Croitoru.

Structura teritorială a ANANP-ului va avea parteneriate cu primăriile, însă va continua să aibă și colaborări cu ONG-urile, cu care va încheia acorduri.

Secretarul de stat a avut deja întâlniri cu primarii din comunele și orașele de pe teritoriul județului Arad, precum și cu reprezentanții instituțiilor de mediu. Mai mult, a avut loc o dezbatere cu reprezentanții UAT-urilor în a căror zonă de competență există arii naturale protejate.

Serviciul Teritorial Arad al ANANP va avea sediul în Centrul comercial „Galleria Arad”, Calea Aurel Vlaicu nr. 225-235 și va începe să funcționeze cât de curând.

Întâlnirea cu secretarul de stat a fost găzduită de Prefectura Arad, iar la ea au participat prefectul județului Arad, Florentina Horgea, specialiști din cadrul ANANP și deputați.

Mai trebuie spus că, la nivelul județului Arad, siturile de importanță comunitară sunt următoarele: Codrul Moma, Crișul Alb, Crișul Negru, Defileul Mureșului Inferior, Drocea, Lunca Mureșului Inferior, Mlaștina Satchinez Platoul Vașcău, Podișul Lipovei Poiana Ruscă, Dealul Mocrea-Rovina-Ineu, Nădab-Socodor- Vărșand, Coridorul Drocea- Codru Moma, coridorul Munții Bihorului-Codru Moma, Crișul Alb între Gurahonț și Ineu, Defileul Crișului Alb, Pădurea Neudorfului, Lunca Teuzului, râul Mureș între Lipova și Păuliș, Turnu-Variașu, Zărandul de Est, Zărandul de Vest, Munții Bihor.

Recomandările redacției