Administrația arădeană vrea să sprijine românii din Transcarpatia; cultura este primul pas

0
108

Administrația arădeană a făcut un pas important pentru sprijinirea românilor din Transcarpatia. La începutul săptămânii a fost parafat un protocol de colaborare între Complexul Muzeal Arad și Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”. La CJA s-au reunit reprezentanți de seamă ai comunității care vor ca istoria și cultura să fie cunoscute, dar mai ales să facă demersuri pentru rezolvarea problemelor etnice. Trebuie menționat că, cei din Transcarpatia se confruntă cu probleme de obținere a cetățeniei române, adică cu recunoaștere din punct de vedere al apartenenței.

Transcarpatia este o regiune situată în sud-vestul Ucrainei, între râul Tisa şi Carpaţii Ucrainei la graniţa de nord a României. Aici convieţuiesc mai multe etnii, cea românească fiind a treia ca mărime. „La nord de Tisa, în Maramureșul istoric, se află o comunitate de 30.000 de români. Pentru sprijinirea comunității românești din Transcarpatia, aflați în vechea vatră a Maramureșului voievodal, este necesară o intensă activitate culturală, educativă, civică”, a precizat Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad.

Istorie zbuciumată

Așadar, la Consiliul Judeţean Arad a avut loc semnarea protocolului de parteneriat dintre Complexul Muzeal Arad şi Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.Părţile semnatare au în vedere valorificarea patrimoniului istoric prin organizarea de expoziţii, seminarii, colocvii, editare de carte precum şi alte activităţi cultural –educative”,  a susținut Răzvan Cadar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Sprijinirea comunităţii româneşti aflate în vechea vatră a Maramureşului istoric din dreapta râului Tisa prin donare de carte, publicaţii sau alte materiale care au caracter istoric, cultural şi educaţional este o preocupare a Consiliului Judeţean, prin Complexul Muzeal Arad.

Românii din dreapta râului Tisa au avut de-a lungul timpului o istorie zbuciumată. Maramureşul voivodal, de unde odată în vreme a plecat voievodul Dragoş din Bedeu, primul descălecător şi întemeietorul Moldovei, a aparţinut pe rând Austro-Ungariei, Cehoslovaciei, Ungariei hortiste, URSS-ului, iar acum Ucrainei. La 1 decembrie 1918, românii maramureşeni din dreapta Tisei au avut delegaţi credenţionali care au votat necondiţionat unirea cu România.          

Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, prin preşedintele dr. Ion M. Botoş, se implică permanent în problemele actuale cu care se confruntă românii din Maramureşul istoric.

Preşedintele dr. Ion M. Botoş, director al Muzeului Istoric din Transcarpatia a vorbit despre valorile de acolo, precum și despre problemele de care se lovesc comunitățile. „Apșa de Jos este un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. Există familii cu mulți copii, din care, parte dintre ei au obținut cetățenie română, parte nu. Avem parte de opoziție din partea comisiilor militare din România. Trebuie menționat că nu este vorba de problema de emigrării, întrucât și în trecut, toți cei de aici chiar dacă au ajuns în Rusia sau alte părți s-au întors întotdeauna acasă, unde le este drag să rămână“,a spus Ion Botoș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.