Sofia Danila 100De-a lungul anilor, un număr impresionant de arădeni au ajuns să-și sărbătorească centenarul, înconjurați de familii, consăteni, prieteni, autorități locale și evidențiați de mass-media, pe bun drept. Este un aspect absolut excepțional cu atât mai mult cu cât majoritatea au trăit în mediul rural – unde munca grea le-a însoțit fiecare clipă a vieții lor și în plus, fiecare dintre acești seniori au traversat cele două Războaie Mondiale ale secolului trecut.
Nană Sofia a împlini, ieri, 100 de ani
La Șeitin, bunăoară, Sofia Dănilă și-a sărbătorit, ieri, cel de-al o sutălea an de viață. Născută pe 18 aprilie 1913, nană Sofie – cum îi zic oamenii, este cunoscută de toți șeitinenii, mai ales de cei care au făcut școala primară în sat. Asta pentru că dumneaei s-a ocupat de curățenia școlii până în 1975 când a ieșit la pensie, prin urmare poate fi considerată memoria vie a satului.
Suflet generos și milos, Nană Sofia s-a înrolat în tinerețe, o perioadă, ca infirmieră în cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost căsătorită și a avut două fete, dar acum atât soțul cât și fetele au trecut în eternitate. Are însă patru nepoți care acum se îngrijesc de întreținerea ei.
Pe actualul primar, Mircea Totorean, care a vizitat-o ieri să-i ureze sănătate și ani mulți, îl cunoaște de pe când era școlar, drept un „un băiat cuminte, respectuos și silitor“ prin urmare s-a bucurat când l-a văzut în curte, cu un tort mare într-o mână și cu o iconiță cu Maica Domnului, în cealaltă. Chiar dacă uneori mai rămâne pe… gânduri, nană Sofie știe tot ce se întâmplă în jurul ei și își poartă cu demnitate anii mulți.
Și alți seniori au fost sărbătoriți
Chiar dacă nu au ajuns la suta de ani, mai sunt și alți vârstnici care au fost sărbătoriți în comună.
„Ne bucurăm din tot sufletul când vedem că astfel de oameni – precum Sofia Dănilă – sunt printre noi și ne împărtășesc din îndelungata lor experiență de viață. Noi nu putem decât să-i ascultăm cu respect și să-i onorăm cum se cuvine. De altfel am debutat cu astfel de omagieri încă de finele anului trecut când l-am sărbătorit de ziua lui, chiar de Crăciun, pe profesorul de matematică nonagenar Ioan Moșneang și i-am acordat titlul de cetățean de onoare al comunei, fiind și singurul veteran de război în viață. Iar aceste gesturi deosebite vom continua să le facem“ a spus Mircea Totorean, primarul comunei Șeitin.

Recomandările redacției