Elevii din cadrul a 7 școli din Arad, printre care: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul Thenologic de Construcții și Protejarea Mediului Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad și Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac, participă la un proiect care se desfășoară în Bihor.

Mai exact, Asociația Exploratorilor “Puscații” organizeaza, în perioada 24-26 noiembrie 2023, cea de-a IV-a ediție a proiectului „Casa Tradițională”. Devenit deja o tradiție, evenimentul va aduna în acest an adolescenți cu vârste cuprise între 13 și 17 ani, într-un cadru autentic, în satul Roşia, județul Bihor, organizatorii propunându-și să creeze cadrul potrivit pentru redescoperirea valorilor comunității, sentimentul de apartenență și identitate.

„Ultimele trei ediții ale proiectului “Casa Tradiționala” au avut rezultate peste asteptări și ne-am dorit ca acest eveniment să devină o tradiție anuală. În acest an, ne propunem o temă inedită “Implicarea Adolescentului în Comunitate”. În era digitală, tinerii sunt tot mai absenți din viața colectivității, iar valorile comunității tradiționale sunt considerate “old fashion”. Ne luăm provocarea de a ajuta tinerii să redescopere comunitatea și valorile ei și să își dezvolte sentimente de apartenență și identitate. Nu vor lipsi drumețiile în natură și descoperirea tradițiilor locale. Participantii vor fi tineri din medii defavorizate și familii monoparentale”, spune Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Puscații.

Beneficiarii proiectului „Casa Tradiţională – ediția a IV-a” sunt elevi care provin din familii monoparentale sau cu merite deosebite și adolescenți ai diferitelor centre de plasament sau alte centre de îngrijire. Anul acesta participă elevi din cadrul a 7 școli din Arad, printre care: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul Thenologic de Construcții și Protejarea Mediului Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad și Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac.

„Nu ne limităm doar la ateliere și prezentări, avem planificate și câteva activități în natură, care vor avea ca scop principal parcurgerea unor trasee montane, vizitarea unor obiective turistice (Cheile Cutilor, Peștera Meziad, etc) și cunoașterea mediului natural înconjurător.” ne povestește Valentin Alexandru Radu, membru activ implicat în proiectele asociației.

Asociația Exploratorilor “Puscații” se implica în proiecte sociale si promovează turismul montan și explorarea naturii. Printre activitățile principale se regăsesc acțiunile cultural-educative pentru adolescenți, drumețiile în natură și expedițiile montane.

Proiectul social-educativ „Casa Tradițională – ediția a IV-a” va fi susținut cu ajutorul organizatorilor și voluntarilor asociației. În cadrul evenimentului se vor desfășura mai multe ateliere din câteva discipline importante, precum:

– Implicarea adolescentilor în comunitate;

– Prim Ajutor pentru situații de urgență;

– Prevenirea generării și gestionarea deșeurilor;

– Impactul voluntariatului în comunitate.

Obiectivele specifice ale atelierelor propuse în cadrul acestui proiect sunt: Dezvoltarea abilităților de intercomunicare; Lucrul în echipă; Activități recreative; Manevre de Prim Ajutor; Conștientizarea și prevenirea comportamentelor nocive; Prevenirea generării deșeurilor; Creșterea conștientizării în rândul adolescenților cu privire la responsabilitatea față de repercusiunile acțiunilor lor, față de mediu și de societate și Facilitarea dezvoltării unui echilibru mental prin recreere, prin promovarea beneficiilor obținute din conexiunea cu natura.

Pentru fiecare ediție avem în vedere formarea unui grup de adolescenți, care vor fi beneficiarii direcți ai evenimentelor organizate. Beneficiari sunt elevi care provin din familii monoparentale sau cu merite deosebite și adolescenți ai diferitelor centre de plasament sau alte centre de îngrijire. Ca metodă de lucru a acestui proiect este crearea de activități de tip schimb de experiență, în care adolescenții au posibilitatea să se interconecteze și să învețe prin strategii comune.

În dezvoltarea atelierelor și a activităților, implicăm voluntari și invitați, persoane cu experiență și calificare din diferite domenii, în funcție de tema ediției. ne povestește Anamaria Marc, membru activ implicat în proiectele asociației.

Tematicile proiectului „Casa Tradițională”

Editia I (2019): Obiectivul nostru a fost creșterea gradului de interes al tinerilor pentru activități în natură cu scopul dezvoltării unor comportamente sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și pe plan emoțional și cognitiv. Cincisprezece tineri, de diferite vârste, din centre de plasament au avut șansa să întâlnească locuri inedite și să descopere valori locale;

Editia a II-a (2021): După un an de pandemie, ne-am asumat provocarea de a încuraja tinerii să redescopere frumusețea naturii, să discute despre provocările vârstei lor într-un cadru authentic, unde tradițiile și îndeletnicirile locale au avut un loc aparte. Participanții au fost adolescenți cu merite deosebite la învățătură și tineri din centre de plasament, care părăsesc sistemul de protecție specială a copilului;

Editia a III-a (2022): Pentru anul acesta ne propunem recompensarea performanțelor sportive în rândul adolescenților prin organizarea activităților în natură, dar și prin crearea unui context în care ei vor putea dobândi unele noțiuni despre responsabilitatea civică și asumarea rolului lor în societate.

Editia a IV-a (2023): În acest an, ne propunem o temă inedită “Implicarea Adolescentului în Comunitate”. În era digitală, tinerii sunt tot mai absenți din viața colectivității, iar valorile comunității tradiționale sunt considerate “old fashion”. Ne luăm provocarea de a ajuta tinerii să redescopere comunitatea și valorile ei și să își dezvolte sentimente de apartenență și identitate. Nu vor lipsi drumețiile în natură și descoperirea tradițiilor locale. Participantii vor fi tineri din medii defavorizate și familii monoparentale.

„Organizarea acestui eveniment social nu ar fi fost posibil fără suportul și ajutorul partenerilor, care de fiecare dată ne sunt alături: Brenntat, Webasto, Hennlich, Promun, Traditional Casa Experience,  Vechiul Cazinou, Medinet Hygiene Consulting, Vino ItaliaLegal Documents, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltarea Durabilă Bihor, conducerea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, dar și persoanelor fizice care au dorit să rămână în anonimat”, mai spun organizatorii.

DCIM101MEDIADJI_0218.JPG

 

 

 

Recomandările redacției