Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Aradului s-a întrunit sâmbătă, 21 ianuarie, 2017, la Centrul Eparhial, în ședință anuală de lucru, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei. Ședința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de către un sobor de preoţi în paraclisul ,,Sfânta Treime” al reşedinţei arhiepiscopale, la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de membrii Adunării Eparhiale şi de cei ai Permanenţei Consiliului Eparhial. Adunarea Eparhială a reunit reprezentanţi ai clerului şi laicatului Arhiepiscopiei Aradului, care au examinat și aprobat activităţile întreprinse în anul 2016, la toate sectoarele Centrului Eparhial. Cel mai important eveniment al ortodoxiei din anul 2016 a fost Sfântul și Marele Sinod din Creta, care a scris un capitol nou în istoria Bisericii! Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel, a participat la toate lucrările Sinodului, impresionând prin întreaga sa prezență.

Întreaga activitate a Arhiepiscopiei Aradului, în 2016, a fost coordonată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, și a urmărit următoarele: implementarea proiectelor catehetice, pastorale și misionare aferente activităților ecleziale menite a asigura implementarea unitară la nivel de eparhie a Anului Omagial dedicat educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016); dezvoltarea activității misionare, pastorale și culturale la nivelul eparhiei; implementarea și susținerea unei activități social-filantropice conform deciziilor Sfântului Sinod.

Ședința ordinară de lucru a Adunării Eparhiale a fost precedată vineri, 20 ianuarie, 2017, de ședința Consiliului Eparhial, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, iar joi, 19 ianuarie, 2017, de Sinaxa Mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului.

În cadrul tuturor acestor ședințe de lucru au avut loc reflecții și dialoguri despre Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, care nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, prezent la lucrările Sinodului, a subliniat faptul că „Sinodul pan-ortodox s-a ocupat de activitatea pastoral-misonară a Bisericii de astăzi, soluționând nevoiele practice din viața Bisericii. Ortodoxia credinței este exprimată, subliniată și apărată în toate documentele”. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a adus mai multe amendamente și a fost apreciată internațional și unanim de toți participanții pentru contribuția sa, mai ales pentru intervențiile și propunerile Preafericitului Părinte Daniel, în corectarea și redactarea mai multor documente sinodale.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

 

Recomandările redacției