Aflată de marți seara la Side, în Antalya, UTA joacă în această după-amiază primul amical al stagiului de pregătire, întâlnind o echipă care, chiar dacă în prezent se află departe de luminile rampei, reprezintă unul dintre numele de tradiție ale fotbalului german: TSV 1860 München.
Ca și club polisportiv, TSV s-au înființat în 1860, așa cum ne spune de altfel și numele clubului, secția de fotbal apărând ceva mai târziu, în 1899. Leul a fost adoptat ca și mascotă în 1919, când clubul și-a schimbat numele din Turnverein München în cel actual. Primele rezultate remarcabile apar în a prima jumătate a anilor 30: o finală de campionat pierdută în fața Herthei Berlin (1931) și o semifinală în care a fost învinsă de Schalke 04 (1933). După reorganizarea fotbalului în perioada nazistă a mai reușit doar succese regionale în campionat însă a reușit să cucerească în 1941 „Tschammerpokal“, precursoarea actualei Cupe a Germaniei.
După război, TSV activează în liga regională Oberliga Süd, pe care o câștigă exact când era mai important, în anul 1963, rezervându-și astfel dreptul și onoarea de a face parte printre cluburile fondatoare ale noii competiții, Bundesliga, campionat profesionist aliniat la rigorile fotbalului occidental, care înlocuia astfel campionatul de amatori existent până atunci. Și mai interesant este faptul că TSV 1860 München a dobândit astfel o calitate pe care marea sa rivală nu o are, aceea de a participa la prima ediție a Bundesligii; rivală care nu este nimeni altcineva decât… Bayern München. Iar „leii“ n-au fost doar o apariție meteorică în prim planul fotbalul german. În 1964 câștigă Cupa Germaniei și se califică în Cupa Cupelor, unde ajung până în finală, pierdută însă în fața celor de la West Ham. În 1966 vine și mult râvnitul titlu de campioană a Germaniei, pentru ca un an mai târziu, TSV să termine Bundesliga pe locul 2.
Apoi însă a urmat declinul. În 1970 TSV retrogradează pentru prima dată, urmând ca mai bine de un deceniu să alterneze aparițiile în primele două ligi. În 1982, din cauza problemelor financiare, clubul retrogradează în liga a treia și va reapărea în Bundesliga abia în 1994. Următorul deceniu va fi unul de relative succese, chiar dacă nu vor mai apărea trofee în vitrina clubului. „Leii“ vor înregistra clasări bune în Bundesliga, grație cărora vor juca în Cupa Intertoto, în Cupa UEFA și chiar în Champions League, după ce vor termina campionatul pe locul 4 în 1999-2000, sezon în care a și reușit să câștige ambele derby-uri cu rivala Bayern.
TSV 1860 nu reușește însă să facă schimbul de generații cu succes și retrogradează la finalul sezonului 2003-2004. În următorii 10 ani de 2.Bundesliga va alterna sezoanele mediocre cu cele în care va forța fără succes promovarea. Managementul defectuos al iordanianului Hasan Ismaik o duce însă la dezastru. În 2015 se salvează la baraj de retrogradarea în Liga 3, peste un an termină cu emoții chiar deasupra liniei însă în 2017 colapsul nu mai poate fi evitat: „Leii“ retrogradează și din cauza problemelor financiare nu vor obține nici măcar licența pentru liga a treia. Cu o nouă conducere începe reconstrucția clubului, una care se dovedește a fi însă anevoioasă. TSV 1860 a promovat în liga a treia după doar un an dar a ratat de trei ori consecutiv promovarea în liga secundă, fiind încă într-o zonă a fotbalului german, nedemnă comparativ cu trecutul său.
Echipa joacă pe Grünwalder Stadion, arena sa istorică, după ce timp 22 de ani a împărțit Olympia Stadion și apoi Allianz Arena, cu Bayern. În 2017 însă, din cauza problemelor financiare, TSV și-a vândut partea de proprietate pe care o avea la superba arenă din München, care acum este deținută exclusiv de Bayern, în timp ce TSV 1860 s-a întors pe Grünwalder.
De-a lungul timpului, tricoul „leilor“ a fost îmbrăcat de jucători importanți, ca Thomas Häßler sau Davor Suker clubul a avut de asemenea și o academie extrem de productivă, lansându-i în fotbalul german, printre alții, pe Julian Weigl sau frații Bender, jucători importanți apoi pentru istoria recentă a Borussiei Dortmund.
Echipa se află în prezent pe locul 6 în 3.Liga și are în componență câțiva jucători cu experiență de Bundesliga, cum ar fi neamțul Tim Rieder (mijlocaș defensiv), germano-polonezul Martin Kobylanski (mijlocaș ofensiv) dar mai ales căpitanul Stefan Lex (aripă dreapta), fost component de bază al celor de la Ingolstadt în interesantele lor apariții pe prima scenă a fotbalului german.
Așadar UTA are șansa astăzi de a întâlni o echipă nu doar cu jucători profesioniști în adevăratul sens al cuvântului ci și una în care componenții ei simt greutatea unui tricou încărcat de istorie; așa cum este de altfel și la echipa noastră. Chiar putem să ne imaginăm, fără mare efort, că dacă cele două echipe ar reuși să se scuture de mediocritatea prezentului și să revină la vechiul lor statut, acesta ar putea fi un decent meci oficial de cupă europeană. Nu ne rămâne decât să sperăm că jocul se va ridica la nivelul pedigree-ului pe care-l au cele două echipe și că, în primul rând, băieții noștri ne vor oferi un fotbal de calitate iar la final ne vom trece în palmares o victorie împotriva unul club cunoscut în fotbalul european, fie ea și obținută într-un meci amical. Partida începe la ora 16:00 și va fi transmisă pe pagina de facebook a clubului UTA.
(foto: facebook/TSV1860)