Din cauza preţurilor nerealiste solicitate de Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, agenţii economici din ţară au început să refuze să mai cumpere partizile scoase la licitaţie. Conform site-ului lemn.fordaq.com, până acum au fost ratate licitaţiile de la Bacău, Botoşani şi Timişoara, unde Adam Crăciunesc, directorul general al RNP a fost nevoit să se dea bătut chiar la el acasă. Proprietarii firmelor sunt nemulţumiţi că în timp ce în Europa scad preţurile la materie lemnoasă, în România cresc, în plus, potrivit acestora, în contracte sunt incluse şi clauze abuzive, în volumul de masă lemnoasă plătit sunt incluse şi cojile, iar drumurile forestiere lasă mult de dorit. „Felicitări celor de la Bacău, Timişoara, Botoşani!  Romsilva şi Ministerul au nevoie de dovadă neadjudecarii masei lemnoase ca să înţeleagă că preţurile  sunt insuportabile pentru sector! Este absurd să se ajungă să se blocheze întregul sector de exploatare, de prelucrare primară a lemnului, industria mobilei, o întreagă ramură economică cu peste 130 000 salariaţi  şi cifra de afacceri de aproape şase miliarde euro pentru că Romsilva şi Ministerul   să  înţeleagă că preţurile de pornire la licitaţie sunt absurde”, scriu cei de la lemn.fordaq.com.

De menţionat că reprezentanta unei firme care îşi desfăşoară activitatea la Arad a postat pe respectivul site un comentariu care aruncă o serioasă umbră de îndoială asupra modului în care sunt organizate respectivele licitaţii, spunând că a refuzat să se înţeleagă cu alte firme, aducând statului un câştig de 80.000 de lei la o partidă, dar acest lucru nu a contat, netrecând de preselecţia de la Arad pentru că nu a reuşit să plătească reeşalonările la masă lemnoasă în decurs de 15 zile.

Astăzi are loc licitaţia care este organizată de RNP la Arad. Suntem curioşi să vedem dacă agenţii economici de aici se vor dovedi solidari cu cei din Bacău, Timişoara şi Botoşani sau firma agreată de conducerea Direcţiei Silvice Arad la astfel de licitaţii va face totuşi notă discordantă.

Fordaq este o platformă on-line care intermediază contacte între „profesioniştii lemnului”, având birouri în Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Croaţia, Polonia, China şi România.

Recomandările redacției