apiaAgricultorii afectați de restricţiile impuse de Rusia pot cere despăgubiri. Bruxelles-ul a anunțat că va acorda sprijin financiar, în valoare totală de 125 de milioane de euro, pentru agricultorii europeni afectaţi de embargo.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)– Centrul Judeţean Arad anunţă că, în urma embargoului, Comisia Europeană a emis un comunicat prin care prezintă măsuri excepţionale de despăgubire a producătorilor afectaţi. Măsurile se aplică din data de 18 august a anului.

Astfel, măsurile propuse pentru care se acordă despagubire din fonduri UE sunt: retragerile de pe piaţă în special în vederea distribuirii gratuite, recoltarea în stare verde şi nerecoltarea. Produsele vizate sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi. Măsurile se adresează atât producătorilor membri ai unei organizaţii de producători, cât şi producătorilor individuali. De asemenea, măsurile au caracter retroactiv şi se aplică începând cu 18 august până în luna noiembrie.

Agricultorii, persoane fizice, trebuie să se adreseze organizațiilor de producători, organizații care vor solicita Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură să vină și să constate despre ce cantități de marfă este vorba. Ulterior, APIA notifică Comisia Europeană (CE). Banii urmează să fie plătiți fermierilor de către APIA.

De asemenea, producătorii vor trebui să facă dovada că sunt proprietarii mărfii și că aceasta nu a fost adusă din import. În cazul în care, legumele sau fructele au fost oferite gratuit unor spitale, grădinițe sau centre pentru copii, agricultorii trebuie să aibă un act doveditor în acest sens. Nu pot arunca marfa la gunoi și să ceară despăgubiri, fără ca reprezentanții APIA să constate despre ce cantitate este vorba.

Recomandările redacției