director Directie Agricola

Un aspect bun este acela că agricultorii urmăresc asiduu noutățile din domeniul lor, mai ales pe acelea care le vin în sprijin; îmbucurător este și faptul că tot mai mulți dintre ei îndrăznesc să acceseze anumite fonduri ori să beneficieze de anumite acte normative.

Într-o discuție avută nu de mult cu directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, inginerul Ioan Martin ne detalia o chestiune pozitivă cu referire la aplicarea în teren a HG 873/2014 Achiziţionarea de berbeci de reproducţie şi juninci din rase specializate. „S-au făcut verificări pe eșantioane de 5% din achiziții, verificându-se trei proprietari de berbecuți și unproprietare care a achiziționat o junincă. Rezultatele inspecției au fost bune. Toate animalele achiziționate au ajuns în ferme și sunt tratate conform valorii lor reproductive“ preciza domnia sa.

Pe de altă parte, noutăți încurajatore vin pentru pomicultură. „A apărut programul-cadru cu privire la «zonarea bazinelor pomicole» în județ; vorbim de reconversia pe pomicultură, respectiv posibilitatea înlocuirii pomilor bătrâni cu alții noi, plus înființarea de noi livezi, operații pentru care să se primească sprijin de la Guvern cu fonduri nerambursabile, aceste operții fiind costisitoare; estimativ vorbim de circa 26-28 mii euro/ha. Pomii și arbuștii ce ar putea face obiectul acestei ample operații sunt: mărul, prunul, cireșul, vișinul, caisul, nucul, părul, piersicul dar și cătina,  căpșunul, murul, afina, zmeurul“ ne explica directorul Ioan Martin.

Recomandările redacției