Angajatorii arădeni sunt impulsionați să angajeze șomeri. Vorbim de șomeri care intră într-o categorie specială și mai ales, care nu își pot găsi ușor un serviciu. Sunt categorii ceva mai dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad au prezentat detalii legate de aceste măsuri sociale prin care, statul încurajează prin subvenții, angajarea șomerilor. Există câteva condiții de care atât angajatorii, cât și cei care vor să se angajeze trebuie să țină cont.

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

„De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective.

De subvenție în cuantum de 2.250 lei beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni“, susține Mihaela Jude, inspector superior în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

Angajarea absolvenților

În cazul încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților, agențiile de șomaj acordă angajatorilor subvenții în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadrați absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap subvențiile se acordă pe o perioadă de 18 luni.

În primele zece luni ale acestui an, prin intermediul ANOFM, 19.669 de persoane au fost încadrate prin acordarea de subvenţii angajatorilor (conform Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare).

Stimulentele financiare sunt asigurate de ANOFM prin implementarea de proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, fiind vizată creșterea oportunităților de încadrare în muncă a persoanelor care își găsesc greu un serviciu.

Recomandările redacției