În România, aproximativ 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer la sân, însă numărul controalelor preventive a scăzut semnificativ după pandemia COVID-19, spun specialiștii. Medicii afirmă că accesul dificil la servicii medicale și lipsa de încredere în sistemul sanitar au dus la o scădere drastică a numărului de femei care efectuează examene periodice.
Loredana, diagnosticată în urmă cu 18 ani, este un exemplu de supraviețuitoare datorită unui control de rutină. „La 31 de ani am descoperit cancerul la sân printr-o simplă ecografie. De atunci fac mamografii anual și mă bucur că duc o viață normală”, spune Loredana.
În România, mamografiile sunt decontate de stat, dar fondurile disponibile lunar sunt adesea insuficiente. În lipsa acestor controale regulate, multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate, când opțiunile de tratament sunt limitate. De aceea, organizațiile non-guvernamentale subliniază nevoia de prevenție și acces la screening.
Pe plan național, se fac progrese pentru implementarea unui program de prevenție extins, iar autoritățile au publicat recent metodologiile pentru screening-ul cancerului colorectal și cervical. Conform estimărilor, incidența cancerului ar putea crește cu 6% în următorii 10 ani, de aceea, medicii recomandă controale anuale, inclusiv mamografii după vârsta de 40 de ani.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la nivel global, iar specialiștii români atrag atenția asupra importanței controalelor preventive.
sursa Observator