alcoolicii anonimiAgenţia Naţională Antidrog din cadrul Ministerului Administraţiei şi In­ternelor a alcătuit un dicţionar al drogurilor, unde alcoolul apare pe locul al V-lea, spre deosebire de cocaina care este doar pe locul al VII-lea, pentru că este considerat a fi un drog licit şi ieftin. Efectele sale sunt devastatoare, milioane de dependenţi în aproape toate ţările lumii şi sute de mii de morţi. Tocmai de aceea, cei mai afectaţi de această problemă au căutat o soluţie, ajungându-se astfel la implementarea unui program de abstinenţă şi la formarea unui grup de suport şi ajutor, numit Alcoolicii Anonimi (AA).
Alcoolicii Anonimi reprezintă o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a renunţa la alcool. Ideea acestui program s-a născut la Akron, Ohio, în iunie 1935, în urma unei discuţii dintre un agent de bursă din New York şi un medic. Având amândoi probleme cu alcoolul, aceştia au realizat că cea mai bună metodă de a rămâne abstinenţi este de a-şi crea un inventar moral al defectelor şi de a împărtăşi experienţa lor şi altor alcoolici. Peste 56 de ani, în 1991, în România se va înfiinţa, la Timişoara, primului grup A.A., numit „Grupa Una”. În momentul de faţă, în România există un număr de 36 de grupe AA cu aproximativ 296 de membri. Şi în Arad există un astfel de grup. Acesta s-a constituit în 1992, iar în momentul de faţă înregistrează şase membri activi.
Alcoolul le-a afectat viaţa
Întrebaţi de ce au ajuns să apeleze la acest program, membrii grupului au declarat că alcoolul le-a afectat viaţa într-un mod negativ, mulţi dintre ei ajungând să-şi piardă familii, locuri de munca şi chiar şi cariere. „Nu mi-am dat seama că am o problemă cu alcoolul. Nu beam des. Aveam pauze de câte un an, doi, dar când mă puneam să beau, mă ţinea câte o săptămână, două. Mă opream doar constrânsă de familie, de copii sau de medicamente. Am trecut şi prin câteva internări, dar nu m-au ajutat”, ne povesteşte o membră a gru­pului. „Alcoolismul este o formă de dependenţă şi este una foarte gravă. Din păcate este şi cea mai răspândită, având în vedere că alcoolul este o substanţă legală. Uitându-mă acum în spate, realizez faptul că beam pentru că aveam nevoie să beau, nu pentru că îmi doream asta, ceea ce reprezintă diferenţa dintre un alcoolic şi un băutor normal”, ne spune un alt membru al grupului din Arad. Alcoolismul, ca definiţie medicală, reprezintă dependenţa fizică şi psihică de alcool. Aceasta depinde de un determinism genetic. În mare, proporţia este de 90% băutori normali (sociali) şi 10% alcoolici. Această boală nu se poate vindeca, dar se poate ţine sub control cu ajutorul abstinenţei. Aşadar, din dorinţa de a pune capăt acestui cerc vicios, aceştia şi-au îndreptat atenţia spre programul Alcoolicilor Anonimi. În cadrul grupului, nu există discriminări de niciun fel, oricine fiind acceptat. De asemenea, nimic nu se face contra cost, nu există angajamente sau obligaţii. Un alt aspect important pentru membrii grupului este anonimatul, care este considerat baza spirituală a tuturor principiilor grupului, reamintind mereu că principiile trebuie să primeze în faţa personalităţii.
Programul pe care funcţionează acest grup este constituit din 12 paşi, ce promovează conştientizerea problemei, inventarierea defectelor personale, recunoaşterea greşelilor făcute faţă de alte persoane, dar şi transmiterea mai departe a mesajului şi ajutorarea altor alcoolicii. Principiul ce stă la baza programului este „principiul celor 24 de ore”, ce îndrumă alcoolicul să încerce să rămână abstinent 24 de ore, în fiecare zi.  În Arad, există şi medici psihiatrii care recomandă grupul A.A pacienţilor ce au probleme cu alcoolul, conştientizând faptul că respectiva persoană nu poate să rămână veşnic un pacient, ci are nevoie de o soluţie pe termen lung. Alcoolicii Anonimi reprezintă un grup deschis pentru orice persoană dependentă de alcool, indiferent de statutul social sau financiar. Aceştia oferă o mână de ajutor celor doritori să-şi îmbunătăţească viaţa şi să tră­iască în abstinenţă. Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita site-ul oficial: www.alcooliciianonimi.ro sau puteţi intra în contact cu un membru al grupului la numărul de telefon 0757053023.
Ştefana Stoica

Recomandările redacției