lansare Alexandru Matei ScientaCartea „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)”, publicată la editura Curtea Veche Publishing, a fost lansată astăzi la Arad în prezenţa autorului, Alexandru Matei. Promovarea cărţii a avut loc la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, dar şi la librăria „Scienta”, unde aceasta a putut fi cumpărată de doritori.
„Matei Alexandru este un arădean prin biografie care se descoperă chiar acum. Scrie extraordinar şi e bine că am reuşit să ne întâlnim cu el în oraşul nostru. Ar trebui să facem din asta un mic obicei”, a spus scriitorul Vasile Dan, cel care l-a introdus la „Scienta” pe autor.

Cu un masterat în antropologie culturală şi un doctorat în literatură franceză contemporană (la Bucureşti şi la Paris), Alexandru Matei oferă, ca rezultat al cercetării întreprinse în cadrul „Programului postdoctoral pentru formare cercetători în ştiinţe“ la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din Bucureşti, o viziune de ansamblu asupra televiziunii din epoca socialistă. „M-a surprins atât subiectul, cât şi modul în care este scrisă această carte. Este o prezentare a televiziunii române, dar şi a psihologiei generale de manipulare a maselor într-un context mai larg.(…)este mai greu să faci cercetarea decât să scrii cartea, este greu să pătrunzi în culisele televiziunii. Alexandru Matei a făcut asta şi şi-a condimentat cercetarea cu poveşti şi interviuri.”, a subliniat Lia Faur.
După prezentări, Alexandru Matei a vorbit despre televiziunea din perioada socialistă, despre ideologie şi despre manipulare explicită: „În capitalism, persuasiunea se face prin sugestie. În comunism, televiziunea funcţiona tot prin propagandă, însă o propagandă care încerca să fie sinceră. Acest tip de propagandă explicită, care îţi lua total simţul iniţiativei, s-a născut dintr-un model paternalist al societăţii. Singura excepţie, singurul lucru implicit a fost, poate, cultul personalităţii, cult care traducea neputinţa supuşilor de a face ceea ce voia conducătorul”, a mai Alexandru Matei. Utopia televiziunii concepute de socialişti a căzut însă, asta pentru că televiziunea se adresa unui public care nu corespundea celui din realitate: telespectatorii reali nu egalau idealul, aceştia funcţionau la un nivel mult mai primar decât cel imaginat.
În final, tinerii din librărie, dar şi oamenii de cultură mai „copţi”, cu multe amintiri din perioada socialistă, au purtat un dialog viu şi liber cu autorul, iar evenimentul s-a încheiat, tradiţional, cu o sesiune de autografe.

Recomandările redacției