Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează funcționarea mentală. În judeţul Arad, conform datelor statistice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, la sfârșitul anului 2018 erau 670 de pacienți diagnosticați cu această maladie.

Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizațiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.

La nivel județean se organizea evenimente de informare și conștientizare a bolii Alzheimer. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.

Direcţia de Sănătate Publică Arad, celebrează în data de 21 septembrie 2019, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer şi organizează Campania cu sloganul: Să nu-i uităm pe cei care uită, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Alzheimer este o afecţiune neurologică care determină moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca şi consecinţă pierderile de memorie şi declinul cognitiv. Alzheimer este un tip de demență care debutează cu simptome blânde şi evoluează treptat, fiind o afecţiune degenerativă. Numele afecţiunii provine de la numele lui Alois Alzheimer, psihiatrul de origine germană care a descris pentru prima dată simptomele acestei boli.

Simptome

Pierderea energiei şi a entuziasmului; pierderea interesului pentru activităţile ce ţin de muncă ori cele sociale; pierderea memoriei pe termen scurt, apoi şi pe cea pe termen lung; probleme de vorbire (dificultatea de a purta o conversaţie ori repetarea unor cuvinte/ idei); probleme de coordonare; stări depresive; probleme de orientare; incapacitatea de a plănui sau organiza, dar şi de a lua o decizie.

Problemele de memorie nu sunt egale cu Alzheimerul. O serie de probleme de sănătate pot cauza probleme de memorie şi de percepţie: afecţiuni tiroide, depresie, deficit de vitamine.

Boala Alzheimer apare, în general, după împlinirea vârstei de 65 de ani, însă există şi cazuri în care aceasta are debutul timpuriu, adică la 40-50 de ani.

Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că o dietă sănătoasă, sportul şi alegerile sănătoase în general pot preveni declinul cognitiv cauzat de Alzheimer. Iată ce schimbări poţi face pentru a încetini evoluţia bolii degenerative: practică sport zilnic pentru îmbunătăţirea stării de spirit, dar şi pentru a preveni declinul cognitiv; adoptă o dietă săracă în grăsimi, dar bogată în fructe şi legume; implică-te în activităţi sociale şi stimulează-ţi creierul în permanență din punct de vedere intelectual.

Recomandările redacției