În perioada 6-7 septembrie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu cu specialiști ai Gărzii Forestiere Arad, au desfășurat o acțiune pentru impunerea respectării legislației în domeniul silvic. În urma controalelor, o societate comercială a fost sancționată contravențional pentru transportul materialului lemnos cu aviz de însoțire expirat, fiind aplicată o amendă în valoare de 30.000 de lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea a 537 de metri cubi de material lemnos (lemn de foc de diferite specii), în valoare de aproximativ 108.500 de lei. Aceste acțiuni se desfășoară permanent, în municipiu și județ.
RECOMANDĂRI
În conformitate cu prevederile Legii 46/2008 , H.G. 470/2014 și Legii 171/2010 vă aducem la cunoștință următoarele: 1. În cazul recoltării lemnului din fondul forestier național sau din vegetația forestieră din afara acestuia, legalitatea provenienței materialelor lemnoase se atestă prin următoarele documente: – actul de punere în valoare, – autorizația de exploatare (în termen); – procesul-verbal de predare a parchetului; – avizul de însoțire a materialelor lemnose în cazul expedierii, deținerii, transportului, depozitării, prelucrării sau comercializării materialelor lemnoase. 2.
În cazul transportării materialelor lemnoase de la locul recoltării (indiferent de mijlocul de transport), legalitatea provenienței acestora se face prin intermediul avizului de însoțire a materialelor lemnose. 3. În cazul achiziționării de materiale lemnoase, legalitatea deținerii acestora se face în baza avizului de însoțire a materialelor lemnose, în care la rubrica destinatar sunt completate datele cumpărătorului. !!!ATENȚIE!!! Deținerea de materiale lemnoase fără documente care să ateste legalitatea provenienței acestora sau transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire sau cu aviz de însoțire a cărui valabilitate a expirat, constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 lei (după caz) și reținerea materialelor lemnoase în vederea stabilirii provenienței și/sau confiscarea acestora. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează de 5 ori.