asistenta_cardioDeși o crezi încă tânără și că funcționează perfect, inima are nevoie de „inspecții” periodice. Și numai un specialist cardiolog poate spune dacă e în regulă sau nu.
Statisticile spun că peste 50% dintre români suferă de hiper-tensiune, iar procentul e mult mai ridicat la cei trecuți de 50 de ani! Din nefericire, sunt afectați și tinerii, nu doar din cauza hipertensiunii, ci și ca urmare a alimentației proaste și, în special, a fumatului. Există cazuri de infarct miocardic acut sub 30 de ani!
În general, afecțiunile cardiovasculare se dezvoltă lent, fără a da semne. De aceea, pacienții ajung la medic în situații critice. Printre principalii factorii de risc se numără și nivelul crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, afecțiuni endocrine sau ale rinichilor.

Unde-i „buba”?

Pentru a te asigura că „motorul” vieții tale merge „ca uns”, măcar o dată pe an, trebuie dus la verificare la medic. Iată în ce constă un examen complet.

1. Cu tensiunea cum stai?

Dacă e mare, trebuie să faci un set de investigații menite să depisteze eventuale complicații, plus analize de sânge precum: hemoglobină, hematocrit, glicemie, colesterol, trigliceride, creatinină serică, acid uric, concentra-ția proteinei C reactivă.

2. Electrocardiograma

Constă în verificarea activităţii ini-mii prin aplicarea de electrozi pe piele, care măsoară ritmul şi impulsurile.

3. Ecografia cardiacă

Prin unde ultrascurte, se pot observa eventualele modificări ale valvelor și țesuturilor.

4. Monitorizarea Holter

Înregistrează, timp de 24 de ore, ritmul inimii și eventualele fibrilații.

5. Angiografia

Investighează vasele cu ajutorul razelor X și e contraindicată gravidelor. Observă posibile blocaje ale arterelor, malformații sau cheaguri de sânge.

„După 45 de ani, bolile de inimă sunt mai grave, atât la femei, cât și la bărbați. De aceea, controalele periodice sunt extrem de importante, la fel ca și prevenția. Pentru o inimă sănătoasă, chiar şi la vârste înaintate, e bine să reţinem numărul 035140530 şi să-i respectăm semnificaţiile. Fiecare cifră înseamnă ceva: 0 = nefumător; 3 = 3 km de mers sau 30 de minute de mișcare pe zi; 5 = 5 porţii de vegetale şi fructe pe zi; 140 = valoarea tensiunii arteriale normale, adică mai mică de 140 mmHg; 5 = valoarea colesterolului mai mică de 5 mmol/ml; 3 = valoarea LDL mai mică de 3 mmol/ml și 0 = 0 kilograme în plus și fără diabet.”

Sursa: Unica.ro 

Recomandările redacției