În aceste zile maestrul Francisc Kelen a împlinit 92 ani. Ajuns la vârsta împlinirilor, domnia sa poate privi în urmă cu seninătate, viața fiindu-i jalonată cu evenimente ce i-au marcat vocația și talentul, influențând și evoluția ascendentă a artei fotografice în Arad. Multe din fotografiile sale se găsesc astăzi  în colecții particulare și saloane din lumea întreagă.
A urmat liceul la „Iosif Vulcan”  absolvindu-l în 1938. Pentru „Feri” urmează o viață zbuciumată, deoarece n-a fost simplu să supraviețuiască și în același timp să-și urmeze dragostea de o viață, fotografia. Este deportat în 1939 și trăiește o viață inumană până în 1944. Este eliberat și revine în Arad integrându-se în viața socială a orașului pe care n-a încetat să-l iubească.
Primul aparat fotografic primit de la părinți a fost un „Agfa-box”, un fel de aparat-cutie, la care după developare pozitivul se făcea prin probe de contact.  Evoluția lui ca artist fotograf a început cu aparatul „Exacta”, iar apoi până astăzi l-au slujit cu credință un „Roleflex” profesional și în fine, un „Canon” profesional. Lucrând și perfecționându-se în arta fotografică
și-a format o filozofie personală, un crez, de la care nu s-a abătut toată viața. Citez: -„În general, am evitat să fac fotografii gen amintiri, niciodată nu le-am făcut, sau poate foarte puține. Tot ce am făcut este o fotografie de gând, de clipă, de dragoste, cu care prezint omul zilelor noastre”.
Dedicat fără rezerve artei fotografice, „Feri” a fost premiat cu nenumărate medalii și diplome, o recunoaștere a calității fotografiilor, cu care a participat la expoziții personale și de grup, pe toate meridianele. Prin arta sa, este și ambasadorul nostru în lume. Cu alte cuvinte, seniorul fotografiei clasice a ajuns la vârful profesional al meseriei de fotograf de artă.
A expus în 12 expoziții personale, în țară și peste hotare, devenind și membru a nenumărate asociații profesionale. Astfel din 1968 este membru fondator al Asociației Artiștilor Fotografi din România, având acreditarea nr. 284, primul arădean în această uniune. Este membru fondator al Foto-Clubului Arad, al cărui președinte a fost până în 1976. Din 2001 președinte de onoare. Este membru fondator al grupului creator „Photo Grup –CANON –Arad”. De asemenea este membru de onoare a încă cinci uniuni.
Dintre cele 12 expoziții personale, menționez câteva:
1984 – Clubul Presei din Arad;
1997 – Galeria Foto-Art  din Oradea;
2001 – Galeria Bibliotecii Județene din Bekescsaba, Ungaria;
2006 – Budapesta
În 1976 i se decernează cea mai grozavă medalie și distincție „EXCELENCE – FIAP”, din Elveția.
România îl onorează cu „Medalia jubiliară” a Asociației Artiștilor Fotografi din România, de două ori, la aniversarea  de zece ani și alta la 20 de ani. În 1990 Ungaria de asemenea îi oferă Ordinul „Orban Balazs” al Asociației Artiștilor Fotografi Din Ungaria.
A realizat fotografii geniale, dintre care amintesc „Memento” , expusă în Muzeul „Yad-Vaasem” din Ierusalim și premiată într-un concurs internațional. O altă fotografie „Memento” expusă în Muzeul „Munkacsi Mihaly” din Bekescsaba. Colecționarii din toată lumea plătesc astăzi, cu bani grei, o fotografie Kelen.
Mai recent în luna iunie/2014 cu ocazia vernisajului expoziției „Lumea lui Seth” seniorul fotografiei clasice, arădeanul fără pereche, Francisc Kelen, a primit Diploma și Medalia de Aur „Carol Pop de Szathmari”, pentru întreaga lui activitate și pentru aportul adus la promovarea Aradului pe toate meridianele. Distincțiile i-au fost înmânate de către Ștefan Toth, A-FIAP, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România și președintele Asociației Euro Foto Art, Oradea. Moment surprins în fotografia alăturată.

Recomandările redacției