• Interviu cu Marinel Urs, primarul comunei Ignești

Săptămâna trecută am făcut o vizită de documentare în comuna Ignești, având în vedere că în urmă cu vreo două săptămâni stabilisem o întâlnire cu primarul Marinel Urs. Am ajuns în comună într-o zi însorită, astfel încât am avut ocazia să stăm de vorbă și cu câțiva locuitori, înainte de a ajunge la sediul Primăriei. Cu toții au avut numai cuvinte de laudă la adresa primarului în funcție, oamenii regretând că acesta are la activ, la conducerea comunei, numai un mandat și jumătate. „Dacă domnul Urs ar fi avut mai multe mandate, Igneștiul nu se putea compara cu nicio comună de nivelul ei. Și așa a făcut foarte multe pentru comunitate și pentru comună”, ne-au spus sătenii.
În ceea ce-l privește pe primarul Marinel Urs, acesta a avut amabilitatea să ne acorde un interviu, în care ne-a vorbit despre realizările și nerealizările anului 2018, dar și despre planurile de viitor ale administrației locale.

– Domnule primar, pentru început aș vrea să vă întreb cum ați încheiat anul 2018?
– Mai întâi aș vrea să vă urez să aveți un An Nou cu multe bucurii și împliniri, atât dumneavoastră, cât și cititorii ziarului dumneavoastră. Dar să revin la întrebarea dumneavoastră. Anul trecut a fost un an cu bune și cu mai puțin bune. La capitolul bune aș vrea să amintesc că am continuat lucrările de modernizare a comunei, prin asfaltarea unor străzi și amenajarea de trotuare. Astfel de lucrări s-au efectuat în satele Mânead și Susani. De asemenea, am executat lucrări de pietruire a drumurilor de acces la Uzina de Apă de la Nădălbești și, bineînțeles, drumuri de acces la pădurea Primăriei. Am continuat lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor extravilane, finalizând lucrarea în satul Ignești. În plus, am început măsurătorile topografice în satul Mînead. Tot anul trecut am continuat operațiunea de asigurare cu lemne de foc a locuitorilor comunei și a instituțiilor publice.
– Dacă tot vorbiți de lemne de foc, înseamnă că nu aveți încă gaz.
– Așa este. Trebuie să știți însă că ne-am alăturat și noi altor comune de pe Valea Crișului pentru constituirea unei asociații pentru aducerea gazului în zona noastră, care va pleca de undeva din Șicula și va ajunge la Vârfurile. Lucrarea însă se va face în timp.
– Haideți să trecem la capitolul „mai puțin bune”. Care ar fi acestea?
– În primul rând mă nemulțumește faptul că a rămas atâta masă lemnoasă, care a fost doborâtă de furtuna din septembrie 2017, având în vedere că unii parteneri nu și-au respectat angajamentele din contracte. Astfel, multă masă lemnoasă a rămas pe teren. Vă dați seama ce pierdere este, când vorbim de valorificarea materialului lemnos. Acum nici măcar ca lemne de foc nu mai putem vinde din ce a căzut atunci.
– Ce planuri aveți pentru anul 2019?
– Cu siguranță va fi un an mai bun. Vom continua lucrările de modernizare a comunei prin asfaltarea de străzi, amenajarea de trotuare, renovări de cămine culturale și renovarea sediului Primăriei. De asemenea, printr-un proiect cu fonduri europene inten­ționăm să modernizăm și să dotăm cu aparatură dispensarul uman din Ignești. Tot anul acesta, avem în vedere achiziționarea unor utilaje necesare comunității noastre. Am dori și să finalizăm lucrările topografice și pentru satele Susani și Nădălbești, astfel încât, în viitor, toți deținătorii de terenuri extravilane să aibă cărți funciare la zi.
– Având în vedere faptul că, după cum ne-ați spus, pădurea a fost afectată serios de furtună, aveți în vedere să faceți împăduriri?
– Cu siguranță. La începutul primăverii vom face împăduriri acolo unde a făcut prăpăd furtuna. Se vor planta puieți de esență tare, stejari, frasini, cireși, specii care se adaptează zonei. Deocamdată vorbim de opt hectare. Avem în plan să facem lucrări de împădurire pe o suprafață mai mare, dar deocamdată să putem planta pe aceste opt hectare…
– Vă mulțumim.
Voicu Sida

Recomandările redacției