Reprezentanții APIA Arad atrag din nou atenția agricultorilor că arderea miriștilor este strict interzisă. Instituția trage un semnal de alarmă, în contextul în care, fenomenul a luat amploare.

Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – centrul județean Arad  informeaza fermierii că arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil precum și arderea vegetației pe pășunile permanente sunt strict interzise

„Anunțul l-am emis în urma adresei Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care a semnalat APIA, vizavi de faptul că, în perioada  9 martie 2019 – 10 martie,  fenomenul de incendiere a dobândit o amploare deosebit de mare la nivelul țării. Fermierii care utilizează teren arabil, inclusiv pajişti temporare şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor – paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare etc şi pajiştile permanente“, a susținut Alin Stelian Triponescu, directorul APIA Arad.

Fenomenul a luat amploare

Ordinul 352/636/54/2015 prevede  faptul că – „GAEC 6.2. Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente“.

„Între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă exista un protocol de colaborare al cărui scop este creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a condiţiilor GAEC referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.Conformitatea se stabilește la controlul în teren“, explică directorul APIA.

Dacă fermierul care exploatează terenul a provocat incendiul, inspectorul APIA încadrează fapta la intenţie.

Fermierii care nu se conformează sunt pasibili de sancțiuni, care pot ajunge până la excluderea de la plată.

În cazul în care normele privind ecocondiționalitatea, printre care si cele referitoare la interdictia arderii miriștilor,  nu sunt respectate, în orice moment în cursul unui an calendaristic și dacă neconformitatea respectivă este rezultatul unei acțiuni ori a unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unică de plată începând cu anul 2016, cuantumul total al plăților efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului trebuie să fie redus ori beneficiarul să fie exclus de la plată.

 

 

 

Recomandările redacției