Sute de agricultori din județ se pot aștepta la controalele inspectorilor APIA, întrucât instituția este în plină perioadă de derulare a campaniei de verificare ce vizează plățile pe suprafață.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că se află în plină campanie de efectuare a controlului la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare.

În județul nostru, peste 400 de ferme vor fi controale. „La nivelul centrului juțetean APIA Arad au fost eșantionate pentru efectuarea controlului clasic în teren un număr de 473 ferme, cu un număr de 23.780 parcele, iar la controlul prin teledetecție care va fi urmat de controale în teren ale angajatilor APIA un număr de 266 ferme cumulând 5.596 parcele. Controalele pe teren sunt realizate atât de către APIA, cât și de către alte instituții, conform competențelor ce le revin potrivit legislației în vigoare“, a susținut Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Astfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind: siguranţa alimentară (SMR 4, SMR 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6 – 8), bolile animalelor (SMR 9), dar și bunăstarea animalelor (SMR 11-13).

Autoritatea Naţională Fitosanitară efectuează controlul şi supracontrolul cerinţei legale în materie de gestionare SMR 10 „Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor”.

Agenția Națională pentru Zootehnie verifică respectarea condițiilor de eligibilitate specifice privind acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru solicitantii ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine și caprine și a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic.

Controalele pe teren se efectueză  în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2019.

„Fermierii sunt rugați să sprijine, ca în fiecare an, inspectorii pe teren pentru ca această activitate să se desfășoare în cele mai bune condiții și în termenul propus. Ramintim că efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plății“, au mai precizat cei de la

Recomandările redacției