primar Almas asfaltare primar si contabila consilier local

l Interviu cu primarul comunei Almaş, Teodor Avram

Comuna Almaş a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare şi o modernizare deosebite, aspect ce poate fi văzut de toţi cei care trec prin zonă. Deoarece primarul comunei Almaş, Teodor Avram şi-a ghidat activitatea după ideea: „dacă vrei şi eşti interesat pentru comunitate, poţi face treabă” realizările au prins contur ferm încă din primii ani ai venirii sale în fruntea comunităţii. Mâna de gospodar se poate vedea peste tot – încă de la intrarea în comună – iar modernizările realizate au venit să completeze fericit această primă impresie. Comuna Almaș are în componență patru sate: Almaș – centru de comună, Cil, Rădești și Joia Mare.
Discuția cu primul edil din Almaș s-a axat, firește, pe modernizarea comunei, pe realizările recente dar și pe proiectele acestui an.
Chiar dacă deja putem vorbi de bugetul pe acest an, spu­neți-ne, domnule primar, cum ați încheiat anul 2013?
– O întrebare legitimă și care îmi dă ocazia să enumăr câteva aspecte mai aparte. Astfel, apreciez că anul care a trecut a reprezentat pentru mine un an în care am reușit derularea unor proiecte de investiții noi pentru comună dar și continuarea unora deja începute. A fost un an în care situația bugetară a comunei a fost una echilibrată. Aici subliniez și sprijinul pe care l-am avut din partea Consiliului Județean Arad în implementarea anumitor proiecte de investiții în comună. În plus, de fiecare dată am studiat cu atenmție cifrele bugetului și am reușit gestionarea lui optimă, drămuind fiecare… leuț! Nu mi-a plăcut niciodată, ca om simplu, să fac promisiuni fără acoperire; ca primar nici atât. Am realizat o bună cola­borare cu întreaga echipă: adică o bună colaborare cu viceprimarul Ginu Costea, cu întreg Consiliul Local, cu toți angajații Primăriei, propunându-ne să eficientizăm administrarea comunei. Am făcut demersuri și pentru găsirea unor resurse financiare suplimentare, pe lângă bugetul local, asta în vederea susținerii proiectelor comunei.
– Dați-ne câteva exemple…
– Fac referire aici (și) la rea­lizarea unor proiecte pe fonduri europene, având depuse câteva la Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte. Prin acestea vrem să realizăm noi obiective pentru comună.  Ca o concluzie, în anul 2013 pot spune că s-au implementat în comuna noastră proiecte importante, unele chiar finalizate anul trecut. Fac referire la unele lucrări de investiții în infrastructură – respectiv lucrări de pietruire a unor drumuri, de realibilitare sau construire de poduri și podețe precum și lucrări de decolmaltare a șanțurilor pluviale, insistându-se pe unele zone în special. S-a reușit derularea lucrărilor de asfaltare a unor străzi din Cil și Rădești. Tot în Rădești s-a finalizat un trotuar, lucrare solicitată de cetățeni. La Almaș s-au făcut lucrări de pregătire a unor drumuri ce în acest an urmează a se asfalta. S-a continuat programul de modernizare a iluminatului public. O lucrare importantă finalizată a fost aceea de construire a noului pod peste Valea Almașului; pod extrem de important pentru comunitate, construit cu sprijinul Composesoratului din Almaș. O altă rea­lizare a anului 2013 este finalizarea amenajării noului teren de fotbal din Almaș. După gazon, aici au fost amenajate și tribunele, s-a montat gardul și mai apoi și instalația de „nocturnă“. Realizarea și păstrarea curățeniei au fost activități insistent urmărite, organizându-se mai multe acțiuni de curățire a drumurilor, străzilor, șanțurilor precum și de întreținere a spațiilor verzi, respectiv a parcurilor. S-au făcut și numeroase sădiri de flori și plantare de arbuști ornamentali. Și acestea sunt doar câteva dintre acțiuni.
– Vă declarați mulțumit, totuși, de bilanțul pe anul trecut?
– Niciodată nu sunt mulțumit, fiindcă îmi doresc să fac tot mai mult – adică să acumulez mai multe investiții în comună. Depindem, însă, de la an la an, de resursele financiare pe care le avem la bugetul local. Pe de altă parte, vreau să precizez că sunt primarul tuturor localnicilor; nu sunt doar primarul celor ce m-au ales. Prin urmare am lăsat „culoarea politică“ la ușa Primăriei – la fel ca și majoritatea consilierilor care au înțeles că au fost aleși pentru binele întregii comune. Desigur, întotdeauna au fost și vor fi opinii diferite dar asta nu ne împiedică să ajungem la un consens pentru cea mai bună soluție pentru comunitate.
– Revenind la anul 2014: care dintre obiectivele pe care vi le-ați propus au șanse să fie reali­zate în acest an?
– Încep prin a spune că eu sper că va fi un an mai bun; acest lucru va depinde însă de resursele financiare de care dispunem. Am în vedere realizarea anumitor investiții în comună, luând în considerare însă asigurarea resurselor financi­are pentru toate ramurile importante de funcționare din comu­nitate: infrastructură, învățământ, sport, administrație, asigurarea cheltuielilor curente. Vorbim de continuarea amenajării de noi trotuare în satele comunei; mai avem în vedere construirea unui pod peste pârâul „Catana“; avem prevăzute investiții pentru reabilitarea Căminului Cultural din Almaș; la Rădești va fi amenajat un miniteren de sport – în spatele Căminului Cultural; învățământul va beneficia de sprijin; vom continua procesul de modernizare a iluminatului public; investiții importante se vor face și în lucrări de asfaltare a unor străzi din Almaș – care au și fost pregătite de anul trecut; asfaltări se vor face și în satul Cil.
În altă ordine de idei, avem în vedere atragerea de investiții private care să creeze noi locuri de muncă în comună. Putem acum pune la dispoziția potențialilor investitori interesați halele fostei Unități Militare din Almaș, de exemplu. În urma proiectelor depuse prin GAL avem în vedere realizarea unor lucrări de ame­- ­najare a 3,1 kilometri de drumuri agricole și să asfaltăm – în Almaș, strada care duce de la Covaciu la Pătru Doda, în lungime de 580 metri.
– O ultimă problemă aș vrea să abordăm: cum comentați, domnule primar, tot mai desele zvonuri că se va desființa Judecătoria din Gurahonț?
– Am auzit și eu aceste zvonuri și sper să fie numai zvonuri. Desființarea  Judecătoriei din Gurahonț ar reprezenta o… „crimă“ pentru noi. O dovedește aspectul că vin la mine zilnic cetățeni să se informeze și să-și manifeste dezaprobarea. Mai mult, se aude că vom fi arondați la Judecătoria din… Lipova! Ținând cont de distanță, asta ar fi chiar o mare bătaie de joc la adresa oamenilor. Vă dați seama câtă lume are nevoie de tot felul de acte: de la Cartea Funciară, de exemplu? Apoi vorbim de cei care au nevoie de asistența judecătorilor! Eu mă tot gândesc: cum poate cineva să facă așa ceva? Vorbim de toți cei arondați la Judecătoria Gurahonț –  Hălmăgel de exemplu – și care ca să ajungă la Lipova vor face 120 de kilometri! Pentru că pe traseul Mădrigești-Julița nu circulă nici un mijloc de transport în comun și cei care trebuie să meargă la Lipova vor lua trenul până la Arad și de acolo tot trenul până la Lipova. Nici nu vreau să mă gândesc că vom ajunge zilele acelea! Ne-am mai dus drum lung și când am fost arondați la Ineu. Lumea este de-a dreptul bulversată și sper că nu se vor confirma aceste zvonuri.

Recomandările redacției