Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial-administrativă a României cerută de mediul de afaceri, pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt: reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe; redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori; redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă. Pe baza acestor proiecții, am analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori. (sursa>businesswatch.ro)

  • Ostrovat Ovidiu spune:

    Foarte bine. Acum putem spune ca vom face economii.

  • Gabriel spune:

    Laudabilă inițiativa Dvs. domnule jurnalist de a pune în discuție acest subiect. Ar trebui create sinergii locale care să susțină Aradul în eforturile de a rămâne județ. Argumentele sunt multe, primul ar fi tradiția și vechimea de peste 300 de ani a Județului/comitatului Arad. Discutabil criteriul numărului locuitorilor pentru clasificarea unei localități ca fiind oraș/comună/sat. Urbanizarea este suma unor procese mult mai complexe de dezvoltare economică, socială,culturală. În cazul Aradului urbanizarea a durat 8 secole. Vezi detalii aici: https://www.arad.zone/blog-ar/de-la-vechiul-orod-la-ora%C8%99ul-liber-regal-arad-opt-secole-pe-drumul-anevoios-al-urbaniz%C4%83rii

  • ĤHH spune:

    Ha,ha! Ii vedeți pe politicienii noștri sa-și taie craca? Doar după ce vor ajunge mai puțin de 300, conform voinței exprimate de votanți! Pe ei nu-i interesează decât câștigul lor maxim! A se vedea pensiile speciale!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției