Un procent de 94% dintre români au consumat, în ultimele 12 luni, vitamine, minerale şi suplimente alimentare, dintre care 45% în mod frecvent şi 49% ocazional, potrivit unui studiu derulat de IPSOS Digital, pentru Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA).
Conform aceleiaşi cercetări, principalele surse de informare folosite în decizia de a administra suplimente alimentare sunt: medicul de familie sau medicul specialist, menţionaţi de 75% dintre respondenţi, şi farmacistul, menţionat de 54% dintre aceştia. 49% dintre participanţii la studiu au declarat că se bazează pe informaţiile citite în mediul online – ştiri, articole, reclame, postări din social media şi recenzii de pe forumuri, se menţionează într-un comunicat al patronatului.
Dintre românii care au răspuns că principala sursă de informare este medicul specialist, 60% au precizat că le-au fost recomandate vitamine, minerale şi suplimente alimentare de medicul generalist, 17% de medicul cardiolog şi tot atâţia de gastroenterolog. 13% au primit recomandare de la medicul neurolog, 12% de la endocrinolog şi 11% de la diabetolog.Potrivit sondajului IPSOS, medicul şi farmacistul sunt de altfel şi cele mai de încredere surse de informare pentru români, alături de cercetările şi datele ştiinţifice, jurnalele medicale sau studiile clinice.
În ultimele 12 luni, cele mai utilizate suplimente au fost cele pentru imunitate (66%) şi mineralele (66%), urmate de vitamine, precum cele din complexul de B-uri sau multivitaminele (55%), iar pe poziţia a treia au fost atât suplimentele cu probiotice, cât şi cele cu ulei de peşte/ Omega-3, ambele menţionate de 31% dintre respondenţi. În ultimul an, utilizatorii au folosit în medie 3,7 tipuri de suplimente. Formele de administrare preferate de români sunt capsulele (67%), tabletele (66%) şi comprimatele efervescente (46%).
Studiul mai semnalează că 84% dintre respondenţi consideră că vitaminele, mineralele şi suplimentele alimentare contribuie în mare sau foarte mare măsură la un stil de viaţă sănătos. Asfel, 56% dintre români au specificat că au consumat aceste produse pentru a-şi susţine sistemul imunitar, 54% pentru menţinerea stării generale de sănătate şi 43% le-au folosit pentru un plus de energie. Alte motive de consum menţionate de participanţii la studiu au fost: pentru susţinerea sănătăţii creierului punctat de 20% dintre aceştia, 19% le-au administrat pentru sănătatea inimii (ex. pentru tensiune arterială, colesterol ) şi 18% pentru sănătatea digestivă. În ceea ce priveşte modul de administrare, 41% dintre respondenţi au declarat că urmează întocmai instrucţiunile medicului sau farmacistului, 40% citesc informaţiile de pe etichetă/prospect şi 19% le administrează în funcţie de cum se simt, ajustând sau întrerupând administrarea. (sursa: Agerpres)