La Arad se fac cele mai apreciate fuste și ținute pentru femeile de etnie rromă, din clanul gaborilor. Croitoresele singurului magazin de gen din Europa s-au daptat cerințelor în așa fel încât oferta să fie pe placul clientelor și au venit cu modele unice în lume.

Magazinul de rochii pentru gaborițe funcționează în Arad, în aceeași curte în care își desfășoară activitatea și croitoria. Cei care le concep lucrează în acest domeniu de ani de zile, iar măiestria au moștenit-o din generație în generație.

Gaborițele se îmbracă după ultimele tendințe în materie, moda fiind dictată de marii producători de materiale din Asia.

Într-o rochie obișnuită de gaboriță intră circa 16 metri de material, fapt care duce, implicit, și la fixarea unui preț mai crescut. Practic, familia Damian deține singurul magazin autorizat care are ca obiect de activitate exclusiv comercializarea hainelor tradiționale țigănești. „Facem cam două pe zi, prelucrăm. O rochie gata cusută costă 700 de lei. E migălos, paietele se îndoaie foarte greu, cutele se fac greu, de aceea trebuie să pun și eticheta cu Simona. Abia atunci au garanția că sunt drepte, că sunt egale cutele, ținem foarte mult la calitate“, spune Simona Damian, proprietarea magazinului.

Familia Damian a început, oficial, activitatea în 2006. De atunci arădenii au îmbrăcat mii de gaborițe și pentru că nu mai biruiau cu munca, oamenii au mai angajat cinci croitorese, iar clienții vin din toată lumea. „Vin de la Moscova până la Europa, Germania, Italia. Ne cunosc toţi, de trei luni ne-am făcut şi facebook. Problema e că nu știau materialele. Acum prima dată apare la noi materialul, noi le încercăm și spunem dacă se poate”, spune Ștefan Damian, proprietarul croitoriei.

Familia Damian are cel mai mult de lucru cînd se căsătoresc gaborițele, deoarece tradiţia obligă familia băiatului să cumpere zestre fetei zece astfel de rochii, de caşmir. Femeile care poartă doar acest gen de haine, mai ales pentru a-și arăta statutul social, spun că îmbrăcămintea le conferă și o stare de bine, mai ales dacă ținutele sunt etalate la evenimentele importante ale etniei. Rochia este, dealtfel, şi un semn de bunăstare.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției