O statistică publicată marţi, 3 mai, deci cu două zile în urmă, de publicaţia electronică businessmagazin.ro pe tema suprafeţelor de spaţii verzi deţinute şi administrate de primăriile oraşelor din România plasează Aradul pe locul fruntaş… de la coada clasamentului, suprafaţa de verdeaţă pe cap de locuitor  notată de analiştii amintitei publicaţii în dreptul oraşului nostru (oare?!?), fiind  de-a dreptul ridicolă: 4,9 metri pătraţi!
aradDatele publicate de businessmagazin.ro sunt în contradicţie totală (dacă nu cumva zdrobitoare), cu cele vehiculate de primarul Gheorghe Falcă, de 85,71 metri pătraţi pe fiecare locuitor – de parcă în oraşul de pe Mureş s-ar fi mutat dimpreună bătrânii munţi împăduriţi (cât au mai rămas cu păduri pe ei), ai Zărandului, Codru Moma şi Metaliferii cu Bradu-n vârful dea­lului.
Din analizele celor de la businessmagazin.ro rezultă că cel mai verde oraş al României este Miercurea Ciuc, cu 42,9 m2 pe cap de locuitor. Din aceleaşi analize reiese că umflarea aberantă, prin lungire şi lăţire, a spaţiilor verzi care stau pe capetele locuitorilor din majoritatea oraşelor din România s-a făcut prin înscrierea ca spaţii verzi a grădinilor oamenilor, a cimitirelor, dar e posibil să se fi socotit şi bruma de verdeaţă de prin balcoanele oamenilor, ba chiar şi bălăriile crescute-n voia lor pe vechiul Teatru Hirschl.
Cei de la businessmagazin.ro scriu că la numărul de arbori care-ar reveni pe cap de locuitor s-a procedat la fel. Dacă-i aşa, în­seamnă că la Arad s-au trecut la catastifele primăriei prunii, merii, perii, caişiii şi cireşii din curţile şi grădinile oamenilor, salcâmii şi socii crescuţi alandala pe rambleul căii ferate care străbate Micălaca dinspre Aradul Nou, dudul din curtea redacţiei noastre, probabil că şi copacii tăiaţi din Parcul Orizont (o splendoare erau, nu alta!), ca să se ridice-n locul lor piramidele groteşti de oţel (lumea zice c-or înflori odată şi-odată şi piramidele alea), sau poate că la fire de iarbă s-au numărat şi bolovanii refuz de ciur cu care s-a-nverzit cea mai mare intersecţie a Aradului: Podgoria.
Gurile rele (dar bune), ale Aradului răcnesc şoptit că dacă primarul Falcă se sforţa doar un pic mai tare, şi Parcarea Eminescu (plus parcarea Parcul Copiilor), ar fi sporit îngrijorător povara de verdeaţă care-l asupreşte înfiorător pe fiecare arădean în parte.
Indiferent că-s 85,71 de metri pătraţi sau 4,9, Aradul candidează eroic la titulatura de Capi­tală Verde a Europei pentru anul 2018. Cu bogata experienţă a candidaturii la titulatura de Capitală Culturală Europeană, experienţă care ne-a costat nici noi nu ştim cât (fiindcă încă nu s-au publicat deconturile, dar nici spe­ranţe nu-s, că de recuperarea banilor cheltuiţi a-n proasta numai ca să iasă din buget şi să intre-n nişte buzunare hămesite nici vorbă nu-i), avem certitudinea că alţi bani se vor mătrăşi legal din buzunarele noastre şi nimeni nu va da socoteală pentru asta, nici de 85,71 de hectare de legi, nici de 4, 9 micrometri pătraţi de bun simţ.

Recomandările redacției