Nu vreau sub nicio formă să intru în jocul politic făcut ani la rând de către partide pe seama CET-ului, caracterizat ca o imensă gaură neagră a Aradului, stipendiată la greu de către cetățeni prin banii alocați de către municipalitate, adunați prin taxe și impozite, nu am nicio intenție de a blama sistemul centralizat de distribuție a agentului termic sau de a promova înlocuirea acestuia cu centralele de apartament. Vreau să vorbesc strict despre so­- luțiile de salvare a sistemului centralizat. Se pare că alte orașe au găsit soluții, l-au retehnologizat, l-au făcut funcțional și profitabil, atractiv pentru consumatori, adică pentru clienți. Ce soluție credeți că a găsit municipalitatea arădeană? Nu re­tehnologizarea, nu îmbunătățirea calității serviciului, ci transformarea tuturor consumatorilor în clienți captivi ai acestuia, indiferent de calitatea serviciilor prestate! Adică, vrei, nu vrei, nu ai voie să te încălzești pe cont propriu, având centrală de apartament, ci ești obligat să fii în sistemul centralizat, să mulțumești atunci când acesta funcționează și nu te lasă să tremuri de frig și să nu ai cui te plânge atunci când acesta nu funcționează.
Înapoi, sau plătești!
Pentru ca administrația să nu mai fie acuzată că bagă banii plătitorilor de taxe și impozite în gaura neagră numită CET, aceasta a găsit soluția ideală: plătesc consumatorii, chiar dacă nu mai au treabă cu sistemul centralizat! Concret, ca să nu fiu acuzat că bat câmpii: iată ce prevede strategia energetică a municipalității, pentru perioada 2020-2030. Citez din document, care va fi supus aprobării CLM, sau, ca să fim scrupuloși, va fi aprobat de către CLM: „Legislativ, o posibilă măsură cu impact ridicat verificată în practică: Municipalitatea poate institui legal o taxă locală pe CO2 pentru locuințele cu centrale de apartament, care se pot (re)branșa la rețeaua de termoficare, dar nu vor (nu vor fi taxați cei care nu au altă opțiune), în contextul în care sunt proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru aceste rebranșări; Municipalitatea poate institui reglementări legale ca cei cu centrale termice la nivel de locuință individuală, care locuiesc într-un bloc branșat la rețeaua de termoficare, să platească cotă parte la încălzire”.
Mai clar de atât se poate ? Vai, ce frumos sună: strategia cu pricina „are în vedere demersurile constante ale municipalității de a contribui la reducerea poluării mediului, de a îmbunătății condițiile de viață a locuitorilor din Arad, de a crește eficiența energetică și implicit de reducere a emisiilor de carbon în atmosferă, pentru sistemul centralizat de termoficare. Păi, bine, măi stimată municipalitate, te rog să-mi spui cum mama dracului poate contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață a arădenilor instituirea unei taxe aberante pentru servicii pe care consumatorii nu le primesc? Este ca și atunci când la prețul unui kilogram de salam mi se adaugă prețul unei periuțe de dinți, pe care nici măcar nu o primesc! Adevăratul motiv este explicat tot în document: „Strategia de termoficare este organizată din punct de vedere al implementării după cum urmează: A.) Strategia pe termen scurt, 2020-2023, pentru evitarea colapsului SACET, determinat de suspendarea autorizației cazanelor existente”. Aoleu, dar, oare, cine este vinovat pentru suspendarea autorizației?
Noi suntem rupți în cur, dar ne doare de Europa
„De asemenea, Municipiul Arad prin aprobarea în Consiliul Local a Planului de acțiune pentru energie durabilă- PAED, și-a exprimat adeziunea la valorile și cerințele europene cu privire la calitatea mediului și la eficiența utilizării resurselor de energie pentru perioada următoare cu ținta finală de a reduce emisiilor de CO2 pe întreg teritoriul municipiului, conform țintelor voluntar asumate. Nu zău, a fost, cumva, un referendum pe această temă, au fost de acord arădenii cu așa ceva ?
Nu am nicio îndoială, strategia va trece fluierând prin CLM, mașina de vot funcționează fără probleme. Dacă un consilier care stă la bloc nu va fi de acord, nicio problemă, i se retrage sprijinul politic din partea partidului și în locul lui va veni cineva de pe listă care stă la casă și nu are cum să intre în sistemul centra­lizat, așa că pe el nu îl afectează ceea ce votează.
Si non e vero, e ben trovatto!
În traducere: chiar dacă nu este adevărat, este o găselniță bună!
Dimensiunea europeană a strategiei este fluturată în mod sacrosanct în fața fraierilor chemați să subvenționeze în continuare un sistem centralizat care, pe plan local, este în colaps. Nu vreau să fiu greșit înțeles, sunt perfect de acord că acest sistem este mult mai puțin poluant, mult mai ieftin, dar doar dacă și funcționează. Or,
s-a demonstrat deja că la Arad nu func­ționează, iar arădenii continuă să plă­tească servicii pe care nu le au! Dar, să continuăm cu așa zisa strategie: „Munici­piul Arad are în vedere accesarea de finanțări nerambursabile/rambursabile în vederea implementării măsurilor și liniilor care se vor creiona în actuala strategie. Fără a avea în vedere să facem o paralelă la alternativa de încălzire la SACET, prin centrale indivi­duale, vom aduce în atenție afirmația unui reputat expert de mediu din SUA, profesorul Douglas Fowler, care afirma despre această alternativă pentru încălzire: Evacuarea gazelor arse de la microcentralele termice prin pereţii exteriori ai blocului este egal cu a pune oamenii să respire zi şi noapte la ţevile de eşapament ale maşinilor”. Îmi vine să spun precum facebookiștii: WOW, dacă a spus Fowler, înseamnă că noi, prostovanii, trebuie să ne supunem, chiar dacă, tot vorba facebook-iștilor, „how the fuck is Fowler ?”.Trăiește, cumva, în România, este de acord să plătească încălzirea, deși el tremură de frig într-un apartament?
Finit coronatus opus
Nu mă mai obosesc să traduc, redau doar concluzia strategiei: „Pentru aglo­me­rările urbane există mai multe modalităţi pentru ca sistemele de încălzire să fie cât mai ecologice şi eficiente, dar practic este demonstrat că sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, (SACET), eficiente şi retehnologizate, reprezintă soluţia unei alternative convenabile, cost-eficiență și în condiții de siguranță pentru populaţia marilor oraşe. Este adevărat, dar, atunci, de ce au fost oamenii împinși să facă sacrificii uriașe pentru a-și instala centrale de apartament, pentru ca după aceea să li spună că au dat banii doar pentru a umfla conturile unor firme străine care le produc? Oricare ar fi răspunsul, concluzia este clară: CET Arad poate fi salvat, dar nu prin obligarea arădenilor la subvenționarea lui, ci prin măsuri care să-l facă atractiv pentru consumatori. Cu alte cuvinte, să nu fie o simplă gargară electorală.
 

Recomandările redacției