Cimi Enache, managerul de evenimente de la CCIA Arad
Cimi Enache, managerul de evenimente de la Camera de Comerț Industrie și Agricultură Arad, a murit, joi dimineața, pe data de 3 ianuarie 2024. Acesta a suferit un infarct.
Cimi Enache a fost un om activ în cadrul Camerei organizând târgurile care au loc la Expo Arad. Ultima dată a participat la conferința de presă de la sfâșitul anului 2023 când s-a prezentat bilanțul activității. Unele târguri, cum este Agromalim au fost coordonate de către Cimi Enache de peste 20 de ani.
Silviu Laza a murit fulgerător, la 49 de ani. A fost un îndrăgit organizator de tabere
Silviu Laza (49 de ani) s-a stins pe data de 4 ianuarie, în somn, în urma unui accident vascular cerebral. Silviu Laza a fost angajat al Centrul Cultural Județean Arad, iar în urmă cu un an jumătate s-a angajat la Compania de Transport Public Arad. Silviu a fost iubit de copii și nu numai, deoarece el s-a ocupat de tabere mai bine de 10 ani.
Silviu Laza este tatăl jurnalistului Alexandru Laza, care în momentul de față lucrează ca referent în biroul de studenți străini din cadrul UVVG Arad.
Claudiu Kovacs, unul dintre cei mai îndrăgiți fotografi de evenimente din Arad, s-a stins
O veste tristă a îndurerat Aradul la începutul anului trecut. Unul dintre cei mai îndrăgiți fotografi de evenimente din Arad, Claudiu Kovacs a murit, lăsând în urmă familia și prietenii îndurerați.
Zeci de mesaje au curs pe internet. Apropiații au trimis mesaje de condoleanțe dar și de stupoare, deoarece nimeni nu se aștepta. Claudiu Kovacs a fost un tânăr fotograf din Arad, Micălaca, care a făcut fericite sute de familii cu ocazia celor mai importante evenimente din viața lor. Tânărul era extrem de pasionat de fotografie.
A murit un personaj pitoresc al Aradului: Nicolae Ieran
8 ianuarie 2024. Nicolae Ieran, unul dintre personajele pitorești ale Aradului a murit, la vârsta de 67 de ani. Se pare că acesta suferea de o boală incurabilă și a murit la spitalul din Timișoara unde a fost și operat. A fost și un revoluționar activ al Aradului, fiind unul dintre primii cetățeni reţinuți în seara de 20 decembrie 1989, când s-a ieşit în faţa Consiliului Judeţean. Totodată a participat la toate protestele din Arad și la toate evenimentele unde mereu ieșea în evidență.
Filarmonica își plânge unul dintre cei mai îndrăgiți muzicieni: concertmaistrul Ștefan Câmpan Fatyol s-a retras la ceruri
Veste tristă pentru melomanii arădeni: unul dintre cei mai apreciați muzicieni care a activat în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii arădene, concertmaistrul Ștefan Câmpan Fatyol a încetat din viață.
Etelka Nagy, cea care a condus timp de douăzeci de ani Direcția de Asistență Socială Arad, a încetat din viață
Doliu la Direcția de Asistență Socială Arad. Etelka Nagy cea care condus timp de douăzeci de ani instituția, a încetat din viață astăzi,
18 ianuarie. Femeia era internată într-un spital din Timișoara.
Nagy Etelka în perioada în care a condus instituția a fost de un real ajutor persoanelor aflate în dificultate. Timp de douăzeci de ani a slujit nevoiașii din toată inima și sufletul împreună cu personalul instituției. A creat servicii sociale și oriunde a putut, a atras atenția asupra importanței ajutorării persoanelor sărace, defavorizate și a integrării lor sociale.
A murit fostul primar al Lipovei: Viorel Popină avea 85 de ani
Viorel Popină a fost cadru militar,fiind comandantul unității Militare Lipova în perioada 1979-1980, iar mai apoi a fost colonel în rezervă.
În perioada 2004-2008 a fost primar al Lipovei, după care a mai activat ca și consilier local, apoi s-a retaras din spațiul public.
DSVSA Arad este în doliu: ing. Jenica-Lucica Vuia a încetat din viață la doar 60 de ani
Farmacista Olimpia Mara, soția baritonului internațional Camil Mara
În urma unor serii întregi de erori medicale, despre care am scris la momentul respectiv, respectata și îndrăgita farmacistă Olimpia Mara a încetat din viață la data de 23 ianuarie 2024.
A murit Maria Aiftincăi, cea care a dat viață unui muzeu impresionant al costumelor populare
A încetat din viață Maria Aiftincăi, colecționară pasionată, om care a pus mult suflet în realizarea unui muzeu al costumelor populare, la Vladimirescu.
Aiftincăi a colecționat de mai bine de 40 de ani, diferite obiecte vechi, punând bazele unui muzeu de etnografie şi folclor la Vladimirescu. Printre acestea se numără: costume populare tradiţionale, războaie de ţesut, vase, cărţi.
Povestea este legată de familie, deoarece la început soţul ei nu a fost de acord să transforme piviniţa casei lor într-un mic muzeu, astfel că Maria l-a trimis într-un concediu la unul dintre copiii aflaţi în Italia. În acea perioadă a amenajat de la zero o încăpere a locuinţei în care şi-a expus obiectele.
Maria Aiftincăi are peste 10.000 de obiecte strânse: costume populare autentice, obiecte de uz casnic, cărţi. Unele dintre acestea pot fi admirate într-un muzeu din localitate.
Doliu în presa din Arad. A murit jurnalistul Romulus Dubăț!
Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști arădeni, Romulus Dubăț, a murit pe 11 martie 2024.
Acesta a fost bolnav în ultima perioadă și era internat la spital.
Doliu la Ineu: pompierul Petru Alexandru Ardelean a încetat din viață
Timp de peste 18 ani, pompierul Plt. adj. Petru Alexandru Ardelean, din cadrul Detașamentului de Pompieri Ineu, a fost un exemplu de camaraderie și dăruire în slujba comunității. A participat la nenumărate intervenții în sprijinul semenilor și a adus onoare armei nobile a pompierilor.
Doliu la ISU Arad: Ioan Telcean a murit
Cu o carieră de peste 25 de ani în slujba comunității, plt.adj.sef (r) Telcean Ioan a fost un exemplu de curaj, dedicare și devotament în cadrul Detașamentului de Pompieri Arad.
Comuna Dorobanți este în doliu: Vincențiu Almași, fostul primar, a încetat din viață
În ultimii ani, Vincențiu Almași s-a ocupat de organizarea a tot felul de evenimente cu pensionarii din comuna Dorobanți.
Doliu în lumea medicală arădeană: s-a stins Dinu Herețiu, medicul a cărui viață a fost dedicată sănătății și educației în domeniul medical
Comunitatea medicală din Arad și-a pierdut un pilon important odată cu trecerea în eternitate a dr. Dinu Herețiu, medic primar în boli infecțioase și medic profesor la Școala Postliceală Sanitară din Arad. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Școlii Postliceale Sanitare Arad.
Cu o carieră impresionantă și o pasiune profundă pentru sănătate și educație, Dr. Herețiu va rămâne în memoria noastră ca un om dedicat și un profesionist remarcabil.
Cu o experiență vastă în domeniul medicinii, Dr. Dinu Herețiu a fost o prezență inspirațională pentru generații întregi de medici și asistenți medicali. Calitatea sa umană și competența profesională au fost mereu evidente în relația cu pacienții și colegii săi.
Ca medic primar în boli infecțioase, Dr. Herețiu a fost mereu în prima linie în lupta împotriva bolilor contagioase, contribuind semnificativ la diagnosticarea și tratarea acestora. Angajamentul său în furnizarea îngrijirii medicale de calitate și în educația viitoarelor generații de profesioniști din domeniu a fost admirabil.
În calitate de medic profesor la Școala Postliceală Sanitară Arad, Dr. Herețiu a împărtășit cu pasiune cunoștințele sale și a format numeroase cadre medicale competente și dedicate. El a fost un mentor iubit și respectat, căruia îi datorăm multe din cunoștințele și abilitățile medicale pe care le deținem astăzi.
Procurorul Pavel Palcu a murit la vârsta de 70 de ani
Cunoscutul procuror Pavel Palcu a murit, luni, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.
Pavel Palcu se simțea rău de la sfârșitul anului 2023 de când în luna decembrie a suferit un atac cerebral și a fost internat în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad. De atunci a urmat numeroase tratamente prin spitale.
A fost procurorul cu cea mai mare vechime în magistratură din România.
A murit profesorul Corneliu Pădurean
Încă o personalitate a Aradului a părăsit această lume. Este vorba despre prof. univ. dr. Corneliu Pădurean.
Anunțul a fost făcut de către Iustin Cionca, președintele CJA:
„A trecut la cele veșnice un arădean excepțional, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean. Un intelectual cu cercetări consistente în domeniul demografiei, conducător de studii doctorale, prof. Pădurean a pledat pentru respectarea rolului Aradului în Marea Unire. A fost președinte al Asociației Ștefan Cicio Pop, un liberal convins, împătimit al Aradului. Am râs mult împreună, dar am și învățat multe de la domnia sa – lecții de viață, lecții de istorie și patriotism local, lecții despre omenie. Dumnezeu să îl aibă în paza sa și să dea putere familiei îndoliate!”.
Corneliu Pădurean avea 71 de ani.
A murit Ioan Branga, un cunoscut oier care a pus bazele unei fabrici de brânzeturi în județul Arad. Avea 54 de ani
Ioan Branga era preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” Chișineu-Criș și împreună cu alți crescători de ovine, a pus bazele unei fabrici de brânzeturi și au reușit să fie printre primii oieri care au intrat cu telemeaua direct în rețelele de supermarket.
Branga s-a născut în 1970, fiind cunoscut pentru apărarea drepturilor crescătorilor de ovine din România.
În 2007, a construit împreună cu mai mulţi fermieri din Arad businessul de brânzeturi Cris-Sib Lacto. Luându-și angajamentul să nu se abată de la tehnologia tradițională de producție, a propulsat brânza sibienilor direct pe rafturile lanțului de magazine Mega Image, acolo unde telemeaua de oaie a primit ștampila „Gusturi românești”.
Jurnalistul Adrian Hărțău a plecat dintre noi
Veste tristă pentru presa arădeană: fostul jurnalist Adrian Hărțău a trecut în eternitate, răpit fiind dintre noi de o boală cruntă.
Jurnalist sportiv cu state vechi în presa arădeană, Adrian Hărțău a fost în ultimii ani un apreciat traducător de limbă spaniolă, Spania și tot ceea ce ține de Spania fiind una dintre marile sale pasiuni.
S-a născut la 15 mai 1973 și şi-a început cariera jurnalistică încă din anii studenţiei. Între 1992 și 1993 a colaborat cu cotidianul „Curierul Aradului”. Din toamna anului 1993, după un concurs, este angajat ca redactor sportiv la cotidianul „Adevărul”, ziarul cu cel mai mare tiraj din județ, unde a lucrat aproape 20 de ani. Absolvent al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, promoţia 1996, Adrian Hărţău a rămas fidel multă vreme presei sportive și cititorilor săi de la „Adevărul” devenit între timp „Jurnal Arădean”. După ieşirea din presă, și-a deschis un birou autorizat de traducere şi legalizare a actelor în limba spaniolă. De doi ani, preda limba spaniolă la Colegiul „Csiky Gergely” și a început și un master în învățământ. Nu l-a mai finalizat căci crunta boală l-a răpus la 51 de ani și 5 zile.
A fost membru al Asociaţiei Presei Sportive din România şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Gheorghe Per, fostul secretar al primăriei Șimand și prim-procuror al Tribunalului Chișineu-Criș, a încetat din viață
S-a stins colegul nostru Petre Don: poet, prozator și publicist de renume a plecat să le spună îngerilor poezii
20 iunie 2024
Cu profundă tristețe, anunțăm plecarea dintre noi a lui Petre Don, colegul nostru de la Glasul Aradului, un eminent poet, prozator și publicist, care a contribuit semnificativ la literatura și jurnalismul românesc. Anunțul a fost făcut de către fiul său Dacian pe rețelele de socializare.
Petre Don s-a născut pe 3 martie 1951, în orașul Curtici, județul Arad. Tatăl său, Petru Don, a fost lucrător la CFR, iar mama sa, Florica Don (născută Ispravnic), a fost țărancă.
Petre Don a fost un membru respectat al Uniunii Scriitorilor din România și a semnat lucrările sale și sub pseudonimele Alina Iliescu și Dan Patriu. Studiile sale cuprind școala primară și gimnaziul la Curtici, Liceul Teoretic nr. 3 Arad, Școala Poligrafică București și cursuri postliceale la Academia Ștefan Gheorghiu din București.
Activitatea profesională și literară
Înainte de 1990, Petre Don a lucrat ca tipograf la Tipografia Gutenberg Arad și la secția culturală a județului UTC Arad. După Revoluție, în februarie 1990, a înființat prima publicație independentă din Vestul României, „Litera de tipar”, nume inspirat de una dintre poeziile sale.
De-a lungul carierei sale, a fost redactor la diverse publicații, precum Tribuna Aradului, Curierul Aradului, Reporter în Arad, Observator arădean și Oglinda. Din 2007 până când a ieșit la pensie, a fost redactor, corector și editorialist la cotidianul Glasul Aradului.
Debutul său publicistic a avut loc în 1971 în Flacăra roșie, iar debutul literar în revista Excelsior în 1973. Editorial a debutat în 1983 cu antologia de poezii „Noi Poesis”. A condus Cenaclul literar „Poesis” între 1979-1986 și a publicat poezie în diverse reviste literare.
Volume publicate
Printre lucrările sale se numără:
„Noi Poesis” (antologie de poezie), 1983, în colaborare cu Dumitru Siniteanu
„Voluptatea firescului” (poezie), Editura Mirador, Arad, 2002
„Pur și simplu” (poezie), Editura Mirador, Arad, 2012
„Gânduri ciobite” (proză lirică scurtă, în colaborare cu Hedir Al-chalabi), Editura Mirador, Arad, 2012
„Roua din adâncuri” (poezie), Editura Mirador, Arad, 2013
„Dialoguri Deschise” (proză – convorbiri culturale), Editura Mirador, Arad, 2016
„Povestiri din Cotidian” (proză scurtă), Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020
Recunoașteri și premii
Petre Don a fost recunoscut și apreciat pentru contribuțiile sale literare, primind numeroase premii naționale de poezie, printre care:
Premiul I și Diplomă Specială la Festivalul „Cântarea României” 1983 pentru antologia „Noi Poesis”
Floarea de argint, Aleșd, 1984
Premiul Revistei „Viața literar-artistică” la Concursul Național „Mihai Eminescu”, în 1985
Trista veste că Petre Don s-a stins astăzi ne-a îndurerat pe toți cei care am fost colegi la Glasul Aradului și pe toți cei care l-au cunoscut și i-au apreciat munca.
Moștenirea sa literară și jurnalistică va rămâne vie în inimile noastre și în paginile publicațiilor la care a contribuit.
Willy Portal, profesor de matematică, director la Moise Nicoară și inspector școlar, a încetat din viață
Profesorul Jackie Ionescu a încetat din viață. A antrenat-o și pe UTA în două rânduri
Prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, împlinise 88 de ani la 2 mai. Pe 1 iulie s-a stins din viață.
Ion V. Ionescu s-a născut la data de 2 mai 1936 în comuna Rudna (județul Timiș). A jucat fotbal la echipele Poli Timișoara (1945-1954), Progresul Sibiu (1955), Știința București (1956-1959) și Victoria Bucuresti (1959-1960).
A antrenat următoarele echipe: Poli Timișoara (1972-1975, 1980-1983, 1986-1988, 1991-1992), Jiul Petroșani (1975-1976), CFR Timișoara (1976-1977), UTA (1977-1979, 1996-1997), CSM Reșița (1979), Aurul Brad (1983-1984), Corvinul Hunedoara (1984-1986, 1990-1991), Sportul Studențesc (1988-1990), Progresul București (1993-1994).
A câștigat Cupa României la Fotbal cu echipa Politehnica Timișoara în anul 1980, jucând şi alte finale, dar eliminând şi Celtic în Cupa Cupelor în tomana lui 1980. A creat mai multe generaţii de excepţie la Politehnica şi este cu siguranţă unul din cei mai buni tehnicieni nu doar bănăţeni ci din România.
Elvira Kapus, poetă și profesoară din Ineu, care a compus un imn pentru oraș, a murit
Elvira Kapus, o personalitate îndrăgită la nivelul orașului Ineu, cu o bogată experiență didactică în învățământul primar, a încetat din viață. Elvira Kapus a publicat trei volume de poezie, „Cărări tivind cu triolete”, „Un labirint cu esențe-n trăiri” sau „Catifelări pe drumuri sentimentale“, dar și poezii în patru antologii literare. De asemenea, s-a implicat în cercetarea istorică și etnografică a orașului Ineu, unde a trăit de peste 40 de ani.
Doliu la UAV: Marius Tomescu, fostul decan al Facultății de Științe Exacte, a încetat din viață
S-a stins din viață Ioan Medre, notarul public cunoscut de foarte mulți arădeni
Notarul public Ioan Medre s-a stins din viață la 74 de ani. Cunoscut multor arădeni, în special pentru tarifele sale scăzute, în comparație cu alte birouri notariale. Ioan Medre și-a practicat meseria până în ultimele momente ale vieții sale, în biroul notarial de pe strada Mircea Stănescu.
Comunitatea din Zăbrani în doliu: Anca Artimon, angajata Primăriei ”a plecat” spre o lume mai bună
O veste tristă a îndurerat întreaga comunitate din Zăbrani și nu numai, în data de 2 august. Anca Artimon angajată a Primăriei Zăbrani a încetat din viață.
”Un suflet blând și-a încheiat călătoria pe acest pământ. Anca Artimon, o angajată dedicată a Primăriei Zăbrani, a plecat prea devreme în lumea fără durere și suferință”, a transmis primarul Dan Codrean în această dimineață.
„Sunt împietrit de durere la aflarea veștii că buna noastră colegă, Anca Artimon, nu mai este printre noi. Dumnezeu să te odihnească în pace și liniște, draga noastră Anca, iar pe cei dragi ai tăi pe care i-ai lăsat în urmă să îi mângâie și să îi întărească. Zbor lin spre lumină!”, a scris primarul Dan Codrean, pe pagina sa de Facebook.
Anca Artimon a fost o persoană apreciată în comunitate. A studiat la UNATC I.L. Caragiale și o bună perioadă de timp a lucrat la TVR , înainte de a se alătura echipei Primăriei Zăbrani.
Doliu în presa arădeană! A murit ziaristul, publicistul, scriitorul și poetul Emil Șimăndan, de la care avem întreaga istorie a evenimentelor de la Revoluția din 1989 de la Arad
A murit Emil Șimăndan, cel care a scris mii de pagini legate de Revoluția din 1989 desfășurată la Arad. Într-un amalgam de evenimente, fiecare cu versiunea sa, cu subiectivismul său, la care s-au adăugat zvonurile și foarte multe neadevăruri, rolul lui Șimăndan în aflarea a ceea ce s-a petrecut cu adevărat în timpul Revoluției de la Arad este esențial. Cărțile, interviurile și articolele sale, multe din ele regăsindu-se între paginile ziarului Glasul Aradului, stau mărturie în acest sens.
Doliu în comunitatea medicală din Arad: a murit dr. Adrian Țărnău, medic primar ortopedie și traumatologie
Comunitatea medicală din Arad este în doliu după trecerea în neființă a unuia dintre cei mai apreciați și respectați medici din oraș. Dr. Adrian Țărnău, medic primar în ortopedie și traumatologie, a încetat din viață după o carieră de peste 38 de ani dedicată sănătății și bunăstării pacienților.
Dr. Țărnău a fost un pilon de bază al Secției Clinice Ortopedie și Traumatologie, recunoscut pentru vasta sa experiență și devotamentul față de profesie. Pe parcursul carierei sale, a ocupat funcții importante, inclusiv cea de medic șef al Secției Clinice Ortopedie și director medical al Spitalului Județean, înainte de unificarea spitalelor din municipiu.
Gheorghe Mulțescu a încetat din viață la vârsta de 72 de ani. Fostul internațional a fost antrenor-jucător la UTA în sezonul 1988-1989
Fostul fotbalist şi antrenor Gheorghe Mulţescu s-a stins pe data de 15 septembrie, la vârsta de 72 de ani. Acesta era internat de câteva zile în spital, cu o pneumonie severă care agravase celelalte afecțiuni ale bătrâneții.
Născut la Botoroaga, în județul Teleorman, mijlocașul și-a început cariera la Jiul Petroșani, unde a evoluat timp de opt ani, iar în 1979 a semnat cu Dinamo. În cei șase ani petrecuți în tricoul „alb-roșu” a cucerit trei titluri și două Cupe și a contribuit la meciuri memorabile în cupele europene, precum victoriile cu Inter Milano sau Hamburg. A îmbrăcat tricoul echipei naționale în 12 partide și a înscris două goluri.
Pe finalul carierei de fotbalist a combinat rolul de jucător cu cel de antrenor, la Autobuzul București, Rapid, Poiana Câmpina și UTA. La Arad a activat în sezonul 1988-1989, marcând 10 goluri în 18 partide. Sub comanda sa, „Bătrâna Doamnă” a terminat sezonul pe locul 2 în Seria 3 din Liga a II-a, în urma rivalei Poli Timișoara, care a obținut promovarea în primul eșalon. În 2017, într-un moment în care s-a pus problema revenirii sale pe banca UTA-ei, Mulțescu a declinat oferta clubului „roș-alb”, declarând următoarele: „Le-am spus celor de la UTA că nu sunt genul de antrenor care să fac lucrurile din mers. Nu știu ce pregătire are echipa, ce transferuri s-au făcut, riscam să păcălesc un oraș pe care îl iubesc. O parte din sufletul meu a rămas la UTA, mi-ar fi făcut mare plăcere să revin, dar nu acum, când nu stăpânesc datele problemei. Nici măcar nu s-a ajuns la bani sau la alte detalii contractuale”.
A murit Nicu Cojocaru, fost deputat și director de ziar. Avea 73 de ani
Fost deputat de Arad, din partea PRM, dar și director al fostului ziar Adevărul, Nicu Cojocaru a încetat din viață. Cojocaru avea 73 de ani.
S-a născut la 12 februarie 1951, în Huruiesti, judetul Bacău, iar în ultima perioadă a locuit în Șiria.
A fost căsătorit și a avut trei copii. „Tatal meu Nicu Cojocaru a murit astazi 27.10.2024. Dumnezeu sa il odihnesca in pace!“, a transmis Maria Cristina Cojocaru, una din fiicele sale.
A absolvit Facultatea de Jurnalism la București și a fost președintele PUR Arad. În calitate de deputat al României, funcție pe care a ocupat-o între anii 2000 – 2004, Nicu Cojocaru a fost membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale;
membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Israel si Kuweit.
Alin-Costel Pingică, preot în Arăneag, Protopopiatul Ineu, a încetat din viaţă la 51 de ani
Părintele Alin-Costel Pingică, preot în Parohia Arăneag, Protopopiatul Ineu, a încetat din viaţă pe 20 noiembrie 2024, la vârsta de 51 de ani.
Părintele Alin-Costel Pingică s-a născut la data de 20 iulie 1973 în localitatea Deva, judetul Hunedoara. După absolvirea studiilor liceale în localitatea Brad, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. După absolvirea studiilor teologice se căsătorește cu tânăra Lavinia Slăv, Bunul Dumnezeu binecuvântându-le căsătoria lor cu doi băieți, Narcis și Laurențiu, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
În anul 1995 a fost hirotonit preot în Parohia Ortodoxă Arăneag, Protopopiatul Ineu, unde a slujit până la încetarea din această viață. Aici desfășoară o bogată activitate pastoral-administrativă, dar mai ales catehetică, ajutat de fiul său, Laurențiu, anul acesta Grupul catehetic al parohiei ajungând să fie premiat la nivel național de către Patriarhul României, pentru un proiect organizat în cadrul Concursului Național Catehetic ,,Hristos – Cuvântul care vindecă”.
Părintele Alin-Costel Pingică a încetat din viaţă la vârsta de 51 de ani.
S-a stins un simbol al UTA-ei: Erhardt Schepp
Tragedie în sportul românesc: Helmut Duckadam, „eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București și erou al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, s-a stins din viață luni, 2 decembrie 2024, la vârsta de 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș, fost coleg și prieten apropiat al sportivului, printr-un mesaj emoționant postat pe rețelele de socializare.
Problemele de sănătate care l-au măcinat în ultimii ani
Duckadam s-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate de-a lungul vieții. În septembrie 2024, a trecut printr-o intervenție chirurgicală pe cord deschis, declarând la acea vreme cu optimism că operația a decurs bine, dar a avertizat asupra unei recuperări dificile. Cu toate acestea, fostul portar nu a reușit să învingă complicațiile medicale care l-au urmărit de-a lungul anilor.
Într-un interviu din 2020, Duckadam dezvăluia că lupta cu sănătatea era un adevărat maraton, mărturisind că a trecut prin multiple operații și urma un regim strict de tratament zilnic.
O carieră de legendă, o amprentă eternă în fotbalul mondial
Cunoscut drept „Eroul de la Sevilla”, Duckadam a intrat în istorie în 1986, când a apărat patru penalty-uri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni împotriva Barcelonei, performanță care i-a adus un loc în Guinness World Records. Acea victorie a marcat cel mai mare succes al fotbalului românesc la nivel de cluburi.
Duckadam a fost mai mult decât un sportiv: a fost un simbol al curajului și perseverenței. Fost președinte de imagine al FCSB, și-a dedicat o mare parte din viață promovării valorilor fotbalului românesc.
Ne-a părăsit Virgiliu Jireghie
Lector universitar dr. la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Virgiliu Jireghie a încetat din viață. Un om implicat în viața culturală și academică a Aradului, Virgiliu Jireghie și-a dedicat o însemnată parte din cariera sa universității private din Arad, unde a și înființat o televiziune, Goldiș TV. A fost directorul acestei televiziuni.
A fost de asemenea președintele de onoare al Asociației Foto Club Arad, cei care l-au cunoscut pe Virgiliu Jireghie știu că avea mereu atârnat la gât nelipsitul său aparat foto.
De-a lungul vieții sale a fost corespondent la TVR1.
A studiat imagine de film și televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. A absolvit Colegiul Național Moise Nicoară Arad.
Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească!
„Aseară, maestrul fotograf, profesorul, omul de cultură și televiziune JIREGHIE VIRGILIU a pășit pe calea către Împărăția Bunului Dumnezeu. Cine dorește să-i aducă un ultim omagiu, un gând pios sau o rugăciune, la Casa funerară Kuki de pe strada Cocorilor, astăzi și mâine de la ora 18.00 este priveghiul iar slujba de înmormântarea va fi luni la ora 12.00.
Bunul Dumnezeu să te odihnească în lumină și pace dragă tată“, a scris pe Facebook Virgilia Markert, fiica lui Virgiliu Jireghie.
Doctor în arte vizuale, Virgiliu Jireghie s-a născut în 1942, la Chişinău. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie – Geografie, şi al I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Cinematografie şi Televiziune.
Din 1988 a fost corespondent TVR. Între anii 1990-1995 a fost director al Studioului TV Arad și lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Catedra de Mass Media, instituţie în cadrul căruia a înfiinţat, în 2008, postul „Goldiş TV” – online.
A vernisat zeci de expoziţii personale în diferite localităţi din ţară şi străinătate şi a editat mai multe albume fotografice. În 2001, la Macea lansează conceptul „Fotocaricatura”.
Din 1973 membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Între anii 1973 – 2000 a fost președinte Foto Club Arad (fondat 1968) iar, mai târziu președinte de onoare a Asociației Foto Club Arad.
A câștigat mai multe premii importante la saloane naționale de artă fotografică.
În anul 2014 Primăria Arad i-a oferit Diploma de Excelență în domeniul artelor Vizuale.
Salonul Internațional „Ars fotografica”, care anul acesta a ajuns la ediția XXIV, a fost organizată în luna decembrie a fiecărui an începând cu anul 1981 şi este o tradiţie a clubului nostru. Numele salonului şi organizarea până în 2001 aparţin lui Virgiliu Jireghie. O altă serie de expoziţii, prin anii `80, a mai fost şi „Omul si motocicleta”.
Arădeni celebri de la care ne-am luat ADIO în 2023. Dumnezeu să-i odihnească!