Societățile nu scapă de noi măsuri birocratice, întrucât, Oficiul pentru Registrul Comerțului (ONRC) este cu ochii pe beneficiarii reali ai firmelor. O nouă măsură va fi aplicată începând din această perioadă, măsură care vizează obligația depunerii declarației privind beneficiarul real al persoanei juridice. Și asta pentru că, ONRC a întocmit Registrul beneficiarilor reali ai societăților, pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în baza Legii 129 din 2019.  În județul Arad sunt mii de persoane juridice.

Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, trebuie să depună o declaraţie privind beneficiarul real.

Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale și ori de câte ori intervine o modificare.

Cei de la Registrul Comerțului anunță amenzi pentru nedepunerea declarației, întrucât aceasta este contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. „Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale teritoriale şi de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălări Banilor, prin agenţi constatatori proprii“, susțin reprezentanții Oficiului pentru Registrul Comerțului.

Mai mult, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale, reprezentantul persoanei juridice prevăzute nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii.

În anul 2020, persoanele juridice înmatriculate până la data întrării în vigoare a legii, supuse obligației de depunere a declarației vor depune o singură declarație, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, care va acoperi atât obligația reglementată.

Cererile pot fi depuse la ghișeu, online sau prin corespondență, cu confirmare de primire.În județul nostru, erau în 2019, puțin peste 20.000 de persoane juridice.

Recomandările redacției