Aradul se mândreşte cu poziţia strategică, cu potenţialul ridicat pe linie de investiţii şi este între judeţele fruntaşe la competitivitate economică. Cu toate acestea, statisticile referitoare la educaţie arată că, doar puţin peste jumătate din populaţia judeţului nostru are un nivel mediu de educaţie.
Potrivit statisticilor oficiale, la capitolul educaţie, din totalul populaţiei stabile de zece ani şi peste, 46,1% din ară­deni au nivel scăzut de educaţie, având finali­zate doar studii din ciclul primar, gimna­zial ori nicio şcoală absolvită. De ase­- menea,  40,2% din populaţie are un nivel mediu de educaţie, corespondent studiilor posticeal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri. În aceste condiţii, la ultimul recensământ din octombrie 2011, doar 13,7% dintre arădeni aveau absolvite studii superioare. Această radiografie legată de cât de aducaţi sunt arădeni mai arată că, peste 8.000 dintre locuitori nu au absolvit nicio şcoală. La ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, Aradul avea aproape 4.000 de analfabeţi. Mai trebuie spus că, cei mai mulţi şomeri arădeni sunt cei care nu au nicio diplomă. Prin urmare, pe lângă problema calitativă a educaţiei există şi o problem cantitativă, a numărului destul de redus de persoane cu studii superioare. În ceea ce pri­veşte repartizarea cultelor religioase în judeţul nostru, trebuie spus că, nu­mărul locuitorilor de religie penticostală este în creştere. La recensământul din 2011, 7,2% din populaţie s-a declarat de această religie. De altfel, la nivel de ţară, judeţul Arad se află pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de penticostali.
Trebuie spus că, 73,8 %dintre arădeni sunt de religie ortodoxă; 8,8% s-au declarat de religie romano-catolică, 2,4%, de religie reformată. Alte religii au 1,7 %, iar 0,2% din locuitori s-au declarat atei.

Recomandările redacției