carduri

Casele de asigurări de sănătate din celelalte judeţe ale ţării înregistrează sute de cereri prin care asiguraţii refuză cardul de sănătate, din motive religioase. Conform unor secte sau chiar lideri religioşi cu „vederi mai proprii“, cardurile ar intra în contradicţie cu conduita religioasă, fiind considerate unelte ale diavolului. Cel puţin deocamdată aceste păreri nu au reuşit să convingă nici un arădean, Casa de Asigurări de Sănătate neînregistrând nici o cerere în acest sens. „S-au împărţit până acum 260.000 de carduri, însă nu a fost depusă nici o declaraţie de refuz. Este adevărat că mai sunt de împărţit aproximativ 40.000 de carduri, aşa că nu este prea târziu“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al CAS Arad.

Din punctul de vedere al Bisericii, cardurile nu au absolut nici o legătură cu diavolul, astfel încât asiguraţii cu frica de Dumnezeu pot să şi-l ridice împăcaţi. Părintele Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepicopiei Aradului, ne-a declarat: „Arhiepiscopia Aradului însuşeşte total hotărârea Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, conform căruia aprobă ca ierarhii să îndemne clerul, monahii şi credincioşii ca, în contextul tulburării provocate de opiniile confuze şi contradictorii din mass-media cu privire la Cardul Naţional de Sănătate, să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, să cultive mai întâi sănătatea sufletească prin rugăciune şi fapte bune, şi să decidă raţional, nu emoţional, totdeauna cu calm şi înţelepciune“.

Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă va fi o adeverinţă de asigurat valabilă trei luni de la emitere. Pentru obţinerea acestei adeverinţe, asiguratul va depune o declaraţie pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă şi va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit. Menţionăm faptul că această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la CAS pentru a solicita adeverinţa de asigurat. Cardurile nerecepţionate sau returnate de către asiguraţii care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei.

Conform medicilor, acest card de sănătate nu intra în contradicţie cu nici o religie şi nu conţine date medicale şi nici nu are date care să pună sănătatea în pericol, nu emite radiaţii şi nici unde de şoc.

„Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. Cardul naţional de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale de care a beneficiat asiguratul“, susţine Bianca Găicean.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale. Nimeni nu rămâne fără servicii medicale de la 1 februarie, chiar dacă de la această dată nu a intrat în posesia cardului. Începând de săptămâna trecută sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguraţii din listele lor.

Pentru acei asiguraţi care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie cardurile de sănătate se eliberează la sediul casei de asigurări în evidenţă căreia se afla. Pacienţii nu trebuie să îşi lase cardurile la niciun furnizor de servicii medicale.

În cazul în care cineva îşi va pierde cardul, îl va distruge sau îşi va schimba numele, se poate elibera un alt card, dar contra cost, care va ajunge la asigurat în termen de 30 de zile prin poştă. În această situaţie este stabilită o procedură simplificată, care presupune un singur drum la casa de asigurări pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurări iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS şi MS pentru primul card. Mai exact, costul de producţie al cardului este de 2,2 euro + TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei + TVA. După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

Recomandările redacției