protestProtestele împotriva Proiectului Roşia Montană au continuat la Arad. Aproximativ 40 de arădeni au insistat şi ieri, că proiectul de exploatare a minereurilor aurifere de la Roşia Montană trebuie oprit, pentru că intră în contradicţie cu interesul national, şi pentru că ar fi un dezastru pentru mediu, din cauză că pentru extragerea aurului se va folosi cianura. „Nu ne trataţi cu cianură! Roşia Montană nu e de vânzare!”, au transmis protestatarii adunaţi în faţa Primăriei.
Protestatarii s-au mobilizat în număr mare în centrul municipiului şi sunt susţinuţi şi de arădenii din străinătate care au povestit celor de acolo, despre situaţia minereurilor preţioase din Munţii Apuseni.
„Noi protestam pe plan local încă din 2011 împotriva exploatării de la Roşia Montană pentru a atrage atenţia arădenilor şi nu numai asupra pericolului la care vom fi supuşi în urma acestei exploatări. Pe scurt, la Roşia Montană vor fi deschise patru cariere, din care se va extrage piatra care va fi măcinată fin iar apoi tratată cu cianuri. Aceste cianuri şi sterilul rezultat după procesul de exploatare vor fi depozitate într-un lac cu o suprafaţă de 600 de hectare (echivalentul a 1.200 stadioane de fotbal). Cantitatea de cianură din acest lac va fi de zece ori mai mare decat cea de la Baia Mare, unde, în 2000 a avut loc un dezastru ecologic prin deversarea necontrolată în bazinul hidrografic din zonă, poluarea ajungând până în Dunăre. În cazul Roşiei Montane, în eventualitatea unui astfel de accident, dar cu o concentraţie de zece ori mai mare, efectele asupra râurilor Arieş, Mureş, Tisa şi chiar asupra Dunării vor fi devastatoare. Pe lângă aspectul de mediu, profitul din exploatare ce îi revine statului român va fi de 6% (din 11.3 miliarde dolari cât valoarează doar aurul şi argintul de acolo). Soluţia este în mâinile noastre, a românilor. Trebuie exploatată zona de către statul român prin metode mai puţin invazive (acestea există deja), fără distrugerea întregii zone şi, în acelaşi timp dezvoltarea acesteia ca şi zona turistică”, a declarat Maria Iulia Blaj, unul dintre organizatorii protestului.
După miting, participanţii au început să mărşăluiască pe bulevard, pentru a fi văzuţi de cât mai multă lume.
(C.G.)

Recomandările redacției