afis Glasul Pamantului

Activiştii arădeni cheamă toţi locuitorii municipiului (şi nu numai) să ia atitudine împotriva guvernului şi a marilor corporaţii la marele protest „Glasul Pământului” de duminică , un protest de amploare naţională şi chiar internaţională care se va desfăşura în zeci de alte localităţi din România, precum şi în câteva mari capitale occidentale, unde comunităţi dedicate de români vor protesta în faţa sediilor firmelor OMV, Chevron şi MOL. Protestul îşi propune afirmarea dreptului la sănătate şi, în special, interzicerea exploatării gazelor de şist în toate perimetrele vizate din ţară. „Arădeni, fiţi alături de noi la mitingul Glasul Pământului din 6 aprilie 2014, de la ora 15, pentru a ne apăra dreptul la sănătate şi viaţă! În România vrem să facem agricultură, vrem aer şi apă curate; nu vrem să creştem cămile, nu vrem cutremure, nu vrem explozii, nu vrem pământuri şi ape otrăvite!”, transmite Andrei Moţ, organizatorul principal al mitingurilor din judeţul Arad de până acum, precum şi al manifestării din Piaţa Avram Iancu de duminică. „Chemăm arădenii să ia atitudine, în solidaritate cu toţi activiştii din ţară care se manifestă la aceeaşi dată şi la aceeaşi oră, precum şi cu toţi locuitorii perimetrelor direct vizate din judeţ. Cu prilejul protestului de duminică, aceştia vor putea fi informaţi şi asupra pericolului în care se află oraşul Arad, având în vedere că puţurile de alimentare cu apă se află în Zimandu Nou, adică chiar într-un perimetru. Dorim să transmitem un mesaj Guvernului care duce o politică ruşinoasă şi trădătoare de înstrăinare a tuturor resurselor care ne-au rămas, pe nimic, din incapacitatea de a stabili o strategie coerentă de redresare economică. România a ajuns o colonie de mâna a treia, fără urmă de independenţă politică şi economică, consecinţă a măsurilor de un capitalism grotesc promovate de toate guvernele de după evenimentele din ’89”, spune Doru Neacşu, leader al ONG-ului Centrul pentru Studii şi Iniţiativă Civică Arad, care s-a raliat mişcării.

Conform organizatorului Andrei Moţ, arădenii vor porni în marş , după miting, din Piaţa Avram Iancu până la Catedrala Ortodoxă de la Podgoria şi înapoi.

Panforma reiterează disponibilitatea de a semna angajamente juridice

Între timp, Panfora Oil & Gas împarte pliante şi îşi reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente juridice cu comunităţile din judeţul Arad, angajamente care să ateste că nu va iniţia operaţiuni care să afecteze sănătatea oamenilor sau dreptul lor de proprietate în perimetrul EX-6 Curtici: „Dorim să reasigurăm toţi locuitorii din zonă că vrem să construim o relaţie pe termen lung, benefică ambelor părţi, împreună cu comunităţile din judeţul Arad. După cum am spus încă de anul trecut, nu am planificat şi nu vom efectua niciun fel de operaţiuni legate de gaze de şist în perimetrul EX-6 Curtici şi nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio zonă a acestui perimetru, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă tehnologie. Suntem disponibili şi vom semna angajamente juridice în acest sens cu toate părţile interesate, pentru a încredinţa pe oricine de bunele noastre intenţii”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.

 

  • A.Pop spune:

    Chiar nu se doreste ca oameni cu pregatire de specialitate si experienta in domeniu sa se ocupe de problema gazelor de sist ? Sub pretextul de „patrioti”, „aparatori ai gliei strabune”, in strada manifesta numai neaveniti, zurbagii, pseudo-ecologisti, care nu vor altceva decat sa-si urle parerea despre ceva ce habar nu au ? Rusine, rusine, rusine ! Rusine si pentru „Glasul Aradului” ca s-a facut trambita prostimii, in loc ca sa militeze pentru constituirea unei comisii de specialisti (reali), nu de terchea-berchea autonumiti, ca „au studiat problema” etc. si, in realitate, nu au lucrat decenii in domeniul exploatarilor de resurse petrol-gaze. Se doreste „dictatura prostimii” ? Ca, slava Domnului, in Romania sunt majoritari, oricum !

    • anca spune:

      Cât dispreţ faţă de poporul român ai tu măi fiinţă !!!
      Dacă eşti atât de informată/informat de ce nu luminezi „prostimea”?
      Ruşine trebuie să-ţi fie ţie pentru modul în care apreciezi românii !

  • A.Pop spune:

    Din pacate „adevarul supara”. Faptul ca un semidoct este urmat in strada de o turma de nepriceputi, imi da dreptate ca prostimea nu este o exceptie. Afirm inca odata ca fiecare sa se preocupe de lucrurile la care realmente se pricepe. Nu infirm, dar nici nu sustin faptul ca exploatarea gazelor de sist cu anumite tehnici nu ar fi periculoasa pentru mediu. Las asta pe oamenii de specialitate si asa ar trebui sa procedeze toti care gandesc un pic. Dar cine gandeste, nu iese in strada sa faca scandal intr-o problema de care nu are habar, ci este asmutit de cateva persoane dubioase, cu cine stie ce interese meschine. Daca „agitatorii” ar gandi si la altceva decat la scandal public, ar solicita in scris parlamentarului din circumscriptia de care apartine, sa se constituie o comisie de analiza a impactului asupra mediului a diverselor tehnici de exploatare a gazelor de sist si, daca e cazul, sa faca o propunere legislativa de interzicere a unor tehnici poluante. Altfel, nu mai vorbim de democratie, ci de anarhie. Dar, se pare ca Brucan a fost mult prea optimist.

    • anca spune:

      …nici nu infirmi, nici nu sustii …date referitoare la tehnologia de exploatare a gazelor de sist.
      Protestele nu se fac doar cu doctoranzi in domeniul exploatarii gazelor de sist. dar urmareste si dumneata ce spun specialistii si cu siguranta vei intelege ideea de baza: tehnologia de fracturare hidraulica este distrugatoare.
      Si cred ca pe dumneata adevarul te supara, adica: poporul roman este inteligent si mai ales faptul ca s-a trezit.
      Indiferent de ce nationalitate sau ” specialitate” esti, pot sa te anunt ca nu mai sunt eficiente astazi „cozile de topor”…

      • A.Pop spune:

        Asi fi recunoscator daca ati indica unde pot vedea macar un studiu de specialitate, efectuat de o institutie abilitata din Romania (ANRM, ANPM, Academia Romana etc.). Si, inca odata subliniez – prolemele tarii nu se rezolva urland pe strada, fluturand ostentativ steaguri, strigand lozinci pseudo – patriotice „ce din coada o sa sune”, ci, exista exista calea legala, conform principiilor democratice. A combate orice fel de anarhie si a milita pentru calea legala, nu insemna „coada de topor” ci „ratiune”.

        • anca spune:

          Dacă nu există studii abilitate pe această temă, dumneata cum poţi susţine tehnologia de extracţie prin fracturare hidraulică? Despre ce legi vorbeşti dumneata, cumva despre cea care se referea şi la „Proiectul Roşia Montană”? Suntem edificaţi şi sătui de legile voastre…
          Dacâ pentru mulţi români patriotismul este un sentiment, pentru dumneata este doar un cuvânt
          Ideea de bază e că susţii că poporul român constituie ” prostimea” !
          Se observă clar că dumneata nu iubeşti poporul român, aşa că nu înţeleg ce te mai reţine în România?!… Eşti liber să pleci !

          • A.Pop spune:

            Doua afirmatii gresite:
            1. Nu sustin extragerea gazelor de sist, sau, concret vre-o tehnologie oarecare. Sustin ca nu manifestari de strada trebuie sa confirme sau sa infirme viabilitatea unei tehnologii, indiferent in ce domeniu, ci institutii de specialitate din domeniu.
            2. Nu am afirmat ca poporul roman constituie „prostimea”. Prostimea sunt cei care ies/au iesit in strada ca sa sustina lucruri despre care habar nu au. Nu eu, sau milioanele care refuza sa iasa in strada pentru a sustine lucruri la care nu se pricep, ci aceia care fac asa ceva ar trebui sa plece din tara, asta ar fi bine pentru Romania.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției