teparMai mulţi arădeni au sunaţi de persoane necunoscute, care le oferă câştiguri de ordinul zecilor de mii de lei, în schimbul unor contribuţii de câteva sute de lei. Escrocii se recomandă ca fiind reprezentanţii unor companii cunoscute, care ar fi organizat diferite concursuri prin tragere la sorţi. Problema este însă că premiul poate fi ridicat doar dacă „fericitul câştigător” depune o anumită sumă în contul persoanei de la celălalt capăt al firului. „M-a sunat un bărbat, care mi-a spus că o companie de telefonie împlineşte 80 de ani, astfel încât s-au extras zece premii la nivel de ţară, fiecare premiu fiind de 30.000 de lei. Nevasta mea era unul dintre câştigători. Mi s-a spus că plătesc ei toată cheltuielile, în schimb, pentru a mi se livra banii la o anumită bancă,  eu trebuia să plătesc un comision de 430 de lei. Mi-am dat seama că sunt escroci, când mi s-a cerut să mă prezint la bancă având cartea de identitate, ultima factură la firma de telefonie şi cuponul de pensie”, povesteşte Ioan Ţeudan, unul dintre locuitorii municipiului care a intrat în vizorul ţeparilor. Acesta susţine că escrocul a insistat să meargă cu banii la bancă într-o oră şi jumătate, pentru a avea apoi timp să facă documentele pentru bancă. „Un om slab de înger ar fi trimis banii. Am apelat la dumneavoastră pentru că oamenii să ştie la ce riscuri se supun dacă primesc astfel de telefoane”, a mai spus Ţeudan.
Un alt arădean povesteşte că a fost sunat de reprezentantul unei firme imo­biliare care i-a propus o colaborare. Individul a continuat să vorbească chiar dacă bărbatul i-a spus de câteva ori că nu este interesat. „Într-o seară am fost sunat de către un bărbat care s-a prezentat ca fiind Cristian. Numele de familie nu l-am mai reţinut. S-a prezentat ca fiind reprezentantul unei firme de imobiliare din Bucureşti. Aveam un debit verbal de neegalat, fapt care m-a făcut să fiu puţin suspicios, eu nereuşind să spun decât un da sau nu… În esenţă, mi-a propus să colaborez cu firma pe care o reprezintă, pentru a putea câştiga mulţi bani. M-a întrebat dacă vreau să fac rost de aceşti bani. Dându-mi seama că este vorba de o cacealma, i-am spus că nu îmi trebuie bani, pentru că eu trăiesc cerşind pe treptele Catedralei, apoi l-am rugat să închidă, pentru a nu-i trânti telefonul în nas. El a continuat să vorbească fără întrerupere, ca la o lecţie învăţată de dinainte. Văzând că nu se opreşte, am închis, în timp ce el perora în continuare”, povesteşte arădeanul. Bărbatul mai spune că a mai fost la un moment dat în vizorul unor ţepari. „Acest tip de abordare seamănă leit cu altele de acest gen. La un moment am fost sunat că aş fi câştigat un BMW, în urma unui concurs la care n-am participat. Eu trebuia doar să… sun la un anumit număr şi să plătesc o anumită taxă modică, de câteva sute de lei, reprezentând taxele de transcriere. Şi cumnatul meu a primit o astfel de ofertă. Şi eu şi cumnatul ne-am prins, dar cei neavizaţi ar putea să fie păcăliţi”, mai spune bărbatul.
Moduri de operare cunoscute
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad susţin că au primit o serie de reclamaţii de acest gen, deşi persoanele cu care am stat de vorbă nu au depus încă nicio plângere. „Ca mod de operare pot să vă spun că aceste persoane se folosesc de numele unor companii. Poliţia a iniţiat o campanie de prevenire, în care s-au implicat şi companiile de telefonie mobilă, care trimit SMS-uri clienţilor pentru a-i atenţiona să nu cadă victime unor astfel de înşelătorii”, a declarat Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Mai mult, într-un comunicat de presă al instituţiei sunt prezen­- tate câteva exemple cu privire la modul în care acţionează infractorii. De menţio­nat că oamenii legii au prins o serie de indivizi care au săvârşit astfel de fapte. „Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad atenţionează despre tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, mms, sms, poştă electronică. Vă atenţionăm că în situaţia în care veţi da curs acestor oferte iluzorii, sunteţi pasibili de prejudicii materiale. Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, vă prezentăm concret ofertele frauduloase frecvent folosite de infractori: trimiterea de mesaje de tip text (sms), în cadrul reţelelor mobile, cel ce recepţionează mesajul este anunţat că a câştigat un autoturism, fiindu-i oferit şi un cod unic de înregistrare. Potenţiala victimă este invitată să sune la un anumit număr, unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite o taxă de curierat în valoare de 150 euro; trimiterea de e-mail-uri la diferite persoane, prin care potenţialele victime sunt informate că pot câştiga suma de 1.000.000 lei. Adresa de e-mail conţine o listă de cinci persoane cu adresele complete, precum şi un set de instrucţiuni pentru a intra în posesia premiului. Pentru câştigarea premiului, cel desemnat câştigător trebuie să trimită pe adresa primei persoane din cele cinci un plic sigilat cu suma de zece lei, urmând ca e-mail-ul său să îl trimită la alte zece persoane din adresa de e-mail; primirea de apeluri telefonice de la persoane necunoscute, prin care poten­ţiala victimă este anunţată că a câştigat un concurs cu produse de diferite mărci, câştig condiţionat de transmiterea a zece coduri de car­tele de telefonie mobilă, a zece do­lari fie­care; trimiterea de mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor mobile, cu promisiunea făcută potenţialei victime, că va primi un premiu de 3.000 euro dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă în valoare de 30 euro şi va comunica se­­riile şi numerele de cod ale cartelelor”, se arată în comunicat.
În aceste condiţii, arădenii sunt sfătuiţi să  nu ia în considerare eventualele mesaje în care sunt desemnaţi câştigători al vreunui concurs/sondaj la care nu au participat; să nu trimită date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit pe mail/fax; să nu trimită unor necunoscuţi bani în avans şi să nu dea date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunosc, pentru că niciodată o societate nu solicită aşa ceva.

Recomandările redacției