Aradul a primit foarte puține bilete de tratament față de anii trecuți, iar pensionarii, dar și asigurații bugetari „se bat“ pe ele, cu atât mai mult cu cât este plin sezon estival. Dacă în anii trecuți, județului nostru îi erau repartizate peste 5.000 de bilete de tratament, în 2019, Casa Județeană de Pensii va dispune de doar 3.659 bilete pentru stațiuni. Asta, în condițiile în care, zeci de mii de vârstnici și asigurați ar avea dreptul la acestea. Cererea este extrem de mare, raportat la biletele existente.

Se pare că mulți arădeni nu vor reuși să își facă tratamentul recomandat de medic.

Pensionarii, precum și salariații din anumite unități arădene vor avea la dispoziție în 2019, 18 serii de trimitere pentru tratament balnear. Sute de bilete tratament vor putea fi puse la dispoziție CJP Arad, în diferite stațiuni. Beneficiarii pleacă în stațiuni pentru tratament adresat unor afecțiuni neurologice, reumatice sau interne. Sejururile în stațiuni sunt pe bază de bilete cu contribuție proprie sau fără, în anumite cazuri.

„Casei Județene de Pensii i-au fost repartizate un număr de 3.659 de bilete de tratament din care, 1.607 pentru tratament balnear în complexe aparținând unor operatori economici privați și 2.052 de bilete, în stațiunile în care Casa Națională de Pensii are baze proprii de tratament. Primele bilete pentru operatori economici s-au distribuit cu seria numărul șase, cu începerea sejurului din 31 mai. Numărul de bilete de tratament repartizate este foarte mic raportat la numărul potențialilor beneficiari din județul Arad. Mai precis, vorbim de 113.000 pensionari și 138.000 de asigurați“, a susținut Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad.

Durata unui sejur este de 16 zile, iar a tratamentului balnear, de 12 zile. Criteriile de eliberare a biletelor de tratament sunt publicate pe site-ul Casei Județene de Pensii.

Biletele gratuite pentru care nu este necesară asigurarea unei contribuții sunt împărţite pe serii şi staţiuni, pensionarilor de invaliditate în baza programului de recuperare stabilit de medicul expert de asigurări sociale, veteranilor de război, salariaţilor care lucrează în zona I şi II de expunere la radiaţii, beneficiarilor de indemnizaţii, precum şi persoanelor adulte cu handicap.

Cele mai multe bilete sunt pentru stațiunile Moneasa, 1 Mai, Buziaş, Geoagiu, Covasna și Olănești.

Recomandările redacției